IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обем и открит интерес

И обемът, и откритият интерес могат да бъдат приети като индикатори на инвеститорските очаквания

13:04 | 05.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Обем и открит интерес

Обемът представлява номиналният оборот на даден актив или пазар за определен период от време. Той е непосредствена мярка на активността на един пазар. Данните могат да бъдат получени от спот пазарите, от фючърсните пазари и дори от опционните пазари.

По принцип обемните показатели от един пазар на определен актив могат да бъдат приложени и за всеки един от другите пазари на същия актив, стига данните да са съвместими.

Като пример може да посочим валутните пазари, където е невъзможно да се получи информация за обема, и донякъде е приемливо да се използват обемни показатели от Чикагската борса за фючърсни контракти.

Нивото на обема е показателно за готовността на инвеститорите да действат на пазара. Това, от своя страна, изразява отношението на търговците към пазара. Ниското ниво на обема отразява нежеланието да се откриват нови позиции и да се закриват стари, показва известна несигурност за бъдещето движение на пазара.

Обратното, високото ниво на обема е пряко отражение на готовността на търговците да откриват нови позиции или да закриват стари, било на печалба или загуба. Това говори за висока степен на увереност в бъдещата посока на движение на пазара.

Нивото на открития интерес е показателно за ефикасността или ликвидността на пазара. По-конкретно то е мярката за способността на пазара да поеме нови сделки по текущи цени. Ако откритият интерес е нисък, то малко на брой позиции могат да бъдат закрити или открити. Извършването на сделки би оказало силно въздействие върху цените, т.е. при ниски нива на открития интерес пазарът е неликвиден.

И обратното - ако откритият интерес е висок, откриването или закриването на позиции е безпроблемно, като извършването на сделки ще има по-слаб ефект върху цените. Следователно при високо ниво на открития интерес пазарът е високоликвиден.

И обемът, и откритият интерес могат да бъдат приети като индикатори на инвеститорските очаквания. Растящият обем предполага нарастващо осъзнаване на тренда, а растящият открит интерес отчита по-голямо обвързване с този тренд. Намаляващият обем, от друга страна, показва нежелание да се следва текущия тренд, а спадащият открит интерес предполага някаква промяна в нагласата, т.е. очаквания за промяна на тренда.

Вижте всички статии от категория Обучение 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още