IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са седемте противоречиви инвестиционни теории

Не съществува универсална теория, която да обяснява случващото се във финансовия свят, тъй като промяната в него е единственото сигурно нещо

16:13 | 29.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са седемте противоречиви инвестиционни теории

Теорията за рационалните очаквания (Rational Expectations Theory)

Според нея пазарните участници ще действат по начин, които би се запазил и за в бъдеще. Ще инвестираме или харчим според това, което очакваме да се случи в бъдеще. Ако на база това вземаме решения за действията си, то дори и самата мисъл може да предизвика събитието.

Въпреки че и тази теория икономистите считат за основна, нейните ползи са поставени под въпрос. Например, ако инвеститор счита, че една акция ще поскъпне и той я купи, това негово действие наистина може да покачи цената на акцията. Същото нещо можем да наблюдаваме и извън рамките на теорията за рационалните очаквания.

Ако инвеститорът забележи, че една акция е подценена, той я купува. Обаче, когато и другите участници на пазара проявят интерес към акцията, и те ще искат да я притежават. По този начин цената на акцията ще се повиши и ще формира своята реална пазарна цена. Това разкрива основния проблем в теорията за рационалните очаквания – може да бъде използвана, за да ни обясни всяко едно действие, но всъщност да не ни каже нищо.

Теорията за ефекта от късите продажби (Short Interest Theory)

Теорията се основава на факта, че интересът за продажба към дадена акция предвещава повишаване на нейната цена, което на пръв поглед изглежда нелогично. Акция, към която има интерес за продажба, е тази, която много инвеститори продават на късо. Причината е, че всички следят действията на трейдърите и професионалните инвеститори, които внимателно проучват пазарната информация и със сигурност не грешат. Продавачите на късо трябва рано или късно да покрият късите си позиции. Следователно натискът за покупка, създаден от продавачите на късо, ще предизвика скок в цената на акцията.

Описахме широк кръг от теории, засягащи техническия анализ, като например тази за ефекта от късите продажби и теорията, според която дребните инвеститори винаги грешат, както и такива, отнасящи се до икономиката като цяло – теорията за рационалните очаквания и теорията за избягването на риска. Всяка една от тях следва определена последователност или се опитва да наложи рамка на милионите решения за покупка и продажба, които движат пазара всеки ден.

Докато все още е полезно да знаем тези теории, ще трябва да запомним и че не съществува такава теория, която да обясни всичко във финансовия свят. В определен период от време една теория може да бъде валидна, но само дотогава, докато не бъде изместена от друга. Във финансовия свят промяната е единственото постоянно нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Fiscalist
преди 10 години
Някой добре си е учил Econ 101 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още