IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът убива вашите инвестиции

Или високата цена, която плащате за това, че се страхувате от фондовите пазари

18:40 | 08.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Заблуждавате себе си, когато следвате sтратегия, за която считате, че не е губеща, дори и когато ви държи стабилни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заблуждавате себе си, когато следвате sтратегия, за която считате, че не е губеща, дори и когато ви държи стабилни. Снимка: Ройтерс

Инвестиционните професионалисти обичат да казват, че рискът носи печалбата. Казано по този начин, изразът „портфейл с по-нисък риск“ може да се каже и по друг начин - „портфейл с ниска възвръщаемост“. Очевидно не това търсят повечето инвеститори. Ако го правеха, те щяха да сложат парите си под дюшека или в касичката.

По-големият проблем е, че инвеститорите търсят портфейли, които не притежават риск, ако подобен портфейл въобще съществува. Но не съществува.

Дръжте парите си под дюшека и вече напълно сте избегнали пазарния риск. Но по този начин поехте риска на покупателната способност – потенциалната възможност вашите пари да не удържат на нивото на инфлацията от време на време. Като стоят под дюшека ви, изникват въпросите как пожар, кражба или друго бедствие могат да застрашат вашите запаси.

Този метод работи буквално за всеки тип риск, чрез който избягвате всяка опасност само като подлагате себе си на друга.

В тази икономика и със сегашното състояние на пазара инвеститорите също имат ограничения избор да приемат пазарния риск отчасти, защото политиката на Фед фактически ги принуждава да го направят. Докато лихвените проценти са ниски, то те все още не се покачват за видовете спестовни продукти.

И в такъв случай спокойно можем да заявим, че Wall Street изкачва стената на „ненужните притеснения“. През последните пет години, индексът Standard & Poor’s 500 се изкачи с 15% на годишна база – фактор по време на кризата и разширил времевата рамка до десетилетие и този растеж ще бъде орязан наполовина.

Но дори и при 7,5% ръст през последното десетилетие пазарът горе-долу се движеше около това, което инвеститорите си мислиха, че ще бъде годишната им възвръщаемост от ценните книжа.

Иронично проучванията показаха, че тези видове възвръщаемост от ценните книжа ще разочароват приблизително половината от инвеститорите, докато ще зарадват другата половина.  Нещастните инвеститори са тези, които очакват възвръщаемост от над 10%, за да поемат риска, който носят ценните книжа. Облагодетелстваните инвеститори пък са просто благодарни, че не са претърпели загуби и че са получили нещо значително по-добро от това, което биха спечелили, ако държаха парите си в брой.

„Не можете да спечелите от пазара без да поемате рискове“, споделя Роб Крон от BlackRock. „Но не можете да избягате от загубите без да поемете други рискове.“

Инвеститорите не трябва да бъдат „големи рискови играчи“, но те трябва да поемат рискове и да разберат защо ги поемат.

Ако не използвате своите възможности, защото се излагате на премерен риск и вярвате, че вашият портфейл ще извлече ползва в дългосрочен план като изчака подходящия момент, то тогава вие имате стратегия.

Но ако не се възползвате от възможностите, защото все още се страхувате от развоя на събитията сега, отколкото преди пет години, трябва да разпознаете как това ще се отрази на вашия краен резултат. Заблуждавате себе си, когато следвате подобна стратегия, за която считате, че не е губеща, дори и когато ви държи стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Ето, това определено е доста по-добре, отколкото полицейските коли в САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още