IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо щатските ДЦК поскъпват след понижението на кредитния рейтинг на САЩ

Дейниъл Уагнър от AP предлага отговор на този и други въпроси, които американците си задават след краха на борсата от началото на седмицата

17:41 | 09.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Защо щатските ДЦК поскъпват след понижението на кредитния рейтинг на САЩ

Световните финансови пазари се сринаха вчера в първата сесия след решението на Standard & Poor`s да понижи рейтинга на САЩ, след като инвеститорите са обезпокоени за слабата американска икономика и задълбочаващата се дългова криза в Европа.

Индексът на 30-те водещи щатски компании Dow Jones Industrial Average потъна с близо 635 пункта – шестият най-голям спад в пунктове в 112-годишната история на индекса.

Някои анализатори се опасяваха, че доходността по щатските ДЦК ще се повиши след решението на S&P. Това би станало, ако инвеститорите изискат по-висока компенсация за поетия от тях риск.

Случва се обаче обратното. Вчера доходността по американските облигации падна до най-ниското си ниво през годината, след като инвеститорите потърсиха в тях убежище за своите авоари. Действията им показват продължаващо доверие в дългосрочния американски дълг.

Ето някои основни въпроси и отговори според Дейниъл Уагнър от Associated Press, касаещи пазарните трусове от понеделник:

- Защо цените на акциите се сгромолясват?

Акциите са рискови активи и това се проявява особено, когато икономиката буксува. Когато икономиката расте компаниите могат да се разширяват, да наемат персонал и да увеличават печалбите си. Поредица от лоши икономически новини накара много инвеститори да се безпокоят, че икономиката отново ще навлезе в рецесия. Ако това се случи, акциите вероятно ще паднат още. Още преди решението на S&P от петък имаше растяща тревога относно състоянието на икономиката. Цената на петрола също спада – знак, че трейдърите очакват вялата икономика да намали търсенето от страна на потребителите и бизнеса.

- Ако всички продават акции, накъде се насочат тези средства?

Към сигурните активи. Инвеститорите насочват средствата си към инструменти, които се смятат за защитни при слабост на икономиката. В понеделник златото за пръв път премина 1700 долара за унция, а доходността на щатските ДЦК се понижи в резултат на засиленото търсене на убежище от колебанията на пазарите на акции.

- Защо обаче цената на американските облигации се покачва, след като понижението на кредитния рейтинг на САЩ означава, че те са станали по-рискови?

Инвеститорите остават уверени, че страната ще бъде в състояние да плаща на кредиторите си със или без понижен рейтинг. Американските облигации продължават да бъдат световен еталон за безопасен актив – стабилен инструмент, който лесно може да се превърне в кеш. Икономиките на други страни с топ рейтинг ААА (какъвто до скоро имаха САЩ) са много по-малки и емитират много по-малко дълг, което не оставя голям избор на инвеститорите в търсенето на сигурни активи.

- Коя е тогава причината за спада на пазарите, ако не решението на S&P? В крайна сметка икономическите данни от миналия четвъртък бяха относително окуражаващи, а DJIA записа най-големия си спад в пунктове от 2008 насам.

Ситуацията в Европа е много сериозна. Европейската централна банка се опитва да предотврати изпадането на Испания и Италия в неплатежоспособност. От понеделник ЕЦБ изкупува облигации на двете държави, за да увеличи тяхното търсене (респ. да понижи доходността им). Фалит на Испания или Италия би бил катастрофален за останалите членки на еврозоната и би засегнал финансовите институции по цял свят.

- По-оптимистично ли са настроени инвеститорите за фондовите пазари извън САЩ?

Не, изобщо. Спадовете са повсеместни. Дори развиващите се пазари са уязвими заради факта, че проблемите в САЩ и Европа могат да отекнат в глобален план.

- Значи ли всичко това, че щатската икономика се е насочила към нова рецесия?

Не е изключено. Анализаторите посочват, че крахът на фондовия пазар ще намали благосъстоянието на хората и ще понижи склонността им към покупка на жилища и автомобили. Ако достатъчно хора се почувстват обезкуражени, то опасенията от нова рецесия могат да се самоосъществят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още