IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорната политика на Японската централна банка

Радикалната политика на централната банка в годините след Великата депресия коства живота на тогавашния финансов министър

08:01 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Корекийо Такахаши, финансов министър на Япония от 1927 до 1936 г. <i>Снимка: Government of Japan</i></p>

Корекийо Такахаши, финансов министър на Япония от 1927 до 1936 г. Снимка: Government of Japan

Сегашният гуверньор на Японската централна банка (ЯЦБ) Масааки Ширакава е под обстрел от политическите партии в страната за това, че не се съгласява да прибегне до покупки на държавни облигации в стил 30-те години на 20-ти век, за да финансира възстановяването от най-тежкото земетресение в историята на Япония.

Радикалната политика на централната банка в годините след Великата депресия да купува големи количества държавни ценни книжа (ДЦК) направо от правителството обаче коства живота на тогавашния финансов министър и бивш гуверньор на ЯЦБ – Корекийо Такахаши.

Според Масааки Ширакава подобно директно изкупуване на държавен дълг е опасно и ще подкопае доверието в йената, предизвиквайки рязък скок в инфлацията, пише Bloomberg.

По-високи данъци или преки покупки на ДЦК?

Японската централна банка има право при извънредни обстоятелства да купува ДЦК направо от правителството с одобрение от страна на японския парламент. По думите на депутати от Либерално-демократическата партия последиците от земетресението на 11 март са такива и централната банка трябва да финансира с директни покупки на ДЦК програмата на правителството на стойност 20 трлн. йени (274 млрд. долара) за възстановяване на щетите, пише Bloomberg.

Реконструкцията на щетите от земетресението в Япония обаче ще раздуе още повече огромния държавен дълг на страната. Това накара някои депутати да настояват тези разходи на държавата да се финансират не чрез издаване на ДЦК, а с увеличение на данъците, което ще е първото от 1997 г. Много икономисти обаче са на мнение, че тази стъпка е помогнала за рецесията, в която изпада японската икономика тогава.

Наличието на дефлация прави още по-трудно увеличението на данъците в страната и редица депутати се противопоставят на тази стъпка. Вместо това те предпочитат правителството да си набави парите чрез директни продажби на нови облигации на централната банка.

Директните покупки на ДЦК обаче са изключително рискован и спорен инструмент в арсенала на паричната политика на централните банки. Дори покупките на вторичен пазар на ДЦК, до които прибягнаха Федералният резерв и Европейската централна банка през миналата година, бяха обект на много дискусии.

Според Демократическата партия на Япония опитът на страната с директни покупки на ДЦК в миналото се е доказал като ефективно средство за борба с дефлацията. Те залагат на твърдението, че тази политика е помогнала на страната да се възстанови от Великата депресия преди останалите страни.

Но именно с подобни действия тогавашният финансов министър Корекийо Такахаши предизвиква силна инфлация, след което прави опити да я овладее, които в крайна сметка му костват живота.

Урок по история

Такахаши увеличава разходите на държавата с 34% през фискалната 1932 г., като ги финансира с удвояване на емитираните държавни облигации. Централната банка ги изкупува направо от правителството, но получените пари се използват главно за военни нужди. Заради безпрецедентната либерална парична политика инфлацията в страната се покачва рязко, след което Такахаши опитва да я овладее чрез затягане на държавния бюджет. Намерението му да ограничи разходите на армията и флотата му създава врагове след военните и той е застрелян от тях през 1936 г.

Според Ширакава централната банка е предприела такива опасни стъпки през 30-те по време на ерата на Такахаши, защото тогава дълговият пазар е бил "много незрял" и се е наложило централната банка да купува ДЦК, за да подкрепи правителството. В наши дни мащабите и ликвидността на финансовите пазари са толкова големи, че емисията ДЦК, нужна за покриване на щетите след земетресението, ще бъде лесно усвоена, по неговите думи.

Японската централна банка, подобно на ЕЦБ и Федералния резерв, изкупува ДЦК на вторичния пазар след финансовата криза, за да поддържа ликвидността в банковата система. Според Ширакава ако ЯЦБ започне да изкупува ДЦК на първичния пазар, то може да няма проблеми в началото, но впоследствие това ще увеличи неограничено паричното предлагане, ще вдигне инфлацията и ще нанесе удар върху икономиката и живота на хората и икономиката, както се е случвало в миналото.

Програмата на Такахаши за директни покупки на ДЦК от Японската централна банка продължава цели 14 години чак до края на Втората световна война. Делът на новите ДЦК, изкупени от централната банка, достига своя пик от 89,6% през 1933 г.

Днес централната банка на Япония има правило да не държи повече японски държавни облигации в портфолиото си, отколкото са банкнотите в обръщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още