IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones формира "Златен кръст", което е силен сигнал за пазарно рали

Техническият индикатор се е появил още в началото на месеца, моделът дава основание да се говори за бичи пазар

10:03 | 14.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Dow Jones формира "Златен кръст", което е силен сигнал за пазарно рали

Техническите индикатори се използват от мнозина анализатори като сигнали за очакваното поведение на пазара в близко или по-далечно бъдеще. Всеки трейдър решава сам за себе си на кои показатели да се довери при изграждането на стратегията си за търговия.

Има обаче няколко индикатора, които се следят от широк кръг анализатори. Сред тях са т. нар. "Златен кръст" и "Кръст на смъртта". Първият от двата сигнала е оптимистичен – след изчертаването на такава фигура обикновено следва пазарен ръст, докато при другия може да се очаква спад.

"Златният кръст" се формира, когато 50-дневната пълзяща средна пресече над 200-дневната плъзгаща се средна. Това означава, че цените през последните 50 дни се движат възходящо на фона на историческото движение за последните 200 дни.

Именно такова развитие се наблюдава на графиката на индекса на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average. Движението е формирано на 1 октомври, след което е било потвърдено заради липсата на корекция и връщане на 50-дневната пълзяща средна под 200-дневната.

„Следим сентимента много отблизо и ситуацията изглежда така, сякаш лошите новини се преекспонират, а добрите се пренебрегват или поне не получават вниманието, което би трябвало да получават“, посочва Раян Детрик, технически анализатор в Schaeffer's Investment, цитиран от CNBC.

Дерик обяснява, че "Златният кръст" е сигнал, че движението на цените в краткосрочен план е било доста по-позитивно, отколкото е било в дългосрочен. Когато това се случи, може да се очаква удължаване на възходящото движение.

„Това може да бъде много бичи сигнал“, категоричен е Дерик.

На обратния полюс е "Кръстът на смъртта". Той се формира при пропадане на 50-дневната плъзгаща се средна под 200-дневната. Такава ситуация имаше за последен път през юли, когато имаше поредица от негативни новини и сентиментът бе доста негативен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
1914
преди 13 години
Сигналът стана ясен преди доста време, на това според мен се дължи и задържането на Dow над 11 хил. пункта, макар в няколко сесии да имаше силен натиск надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още