IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да инвестираш като милионер

Богатите инвеститори влагат средствата си по начини, недостъпни за повечето от останалите трейдъри, но все пак има варианти да се следва поведението им

12:57 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Да инвестираш като милионер

Богатите хора са напълно различни от останалите, поне ако може да се съди по последното издание на доклада за световното богатство. Според него най-богатите инвеститори в света инвестират своите средства по начини, които са недостъпни за повечето от останалите трейдъри, пише в свой коментар анализаторът на Wall Street Journal Робърт Пауъл.

Въпреки това, ако се вгледаме в разпределението на активите на най-богатите инвеститори в света – тези, които имат активи за инвестиране от поне 1 млн. долара, без да се включват основното жилище, вещите и колекционерските стоки, все пак се виждат и варианти, позволяващи да се следва поведението на богатите и известните.

Данните от доклада на Capgemini и Merrill Lynch за глобалното богатство през 2009 година показват, че богатите инвеститори държат средно 29 на сто от активите си в акции, 31 на сто в облигации и 17% в кеш.

Други 18 на сто пък са в сектора на недвижимите имоти, включително в търговски площи, АДСИЦ, жилищни имоти (без основното им жилище), земеделска земя и подобни. Около 6 на сто от активите пък са в алтернативни инвестиции като структурирани инструменти, хедж фондове, деривативи, дялов капитал, рисков капитал, валути и суровини.

Най-богатите в света обаче вече не са така склонни да поемат рискове, както е било по-рано. Данните показват, че богаташите са предприели по-внимателен подход за инвестиране и управление на риска, като са намалили дела на инвестициите си в акции.

Очакванията са през 2011 година рисковият апетит на богатите отново да нарасне, като тогава 35% от активите им би трябвало да са в акции, 31% - в облигации, 13% в кеш, 14% в недвижими имоти и останалите 8% - в алтернативни активи. Това звучи добре за богатите, но какво да правят останалите?

Като правило, богатите имат склонност да инвестират доста висок процент от активите си в нисколиквидни инвестиции. Всъщност, близо една четвърт от активите им са такива, посочва Джордж Падула от Black Bay Financials Group. Презумпцията за това е, че този тип инвеститори чакат смяната на пазарните цикли.

Ние, обикновените хора, обикновено нямаме толкова голям ресурс, за да чакаме подобни цикли. Това обаче не означава, че не можем да инвестираме като милионерите.

„Обикновените инвеститори, които искат да имат такъв клас активи в портфейла си, могат да го направят чрез дялове в ликвидните взаимни фондове и борсово търгувани фондове“, казва Падула.

Той препоръчва за такъв тип инвестиционна стратегия в САЩ фондовете Absolute Opportunities Fund, Rydex Managed Futures Fund, Hussman Strategic Growth и други подобни фондове, инвестиращи в хедж операции, валути и недвижими имоти.

„Алтернативните инвестиции и имотите имат ниска корелация с останалите акции и поради тази причина могат да служат като диверсификация на портфейла“, съветва Падула.

Друг важен урок от доклада е този за експозициите на външните пазари. Изследването показва, че богатите инвеститори влагат повече средства в своята страна. „С оглед факта, че пазарната капитализация на глобалния пазар е близо 45% на американски и 55% на други компании, то инвеститорите от САЩ би трябвало да влагат средства и в чужбина“, обяснява той.

Това трябва да покаже и на по-малките инвеститори, че могат да погледнат извън рамките на своята страна.

От доклада може да се извлече и урок за диверсификацията и управлението на активи и пасиви.

„Богатите изглеждат диверсифицирани“, смята Падула. Той посочва още, че богатите инвеститори не влагат парите си в един клас активи и винаги държат нискорискови ликвидни активи с оглед възможността от краткосрочна нужда от средства. По-рисковите им активи пък се разглеждат като дългосрочни.

Падула съветва още да се внимава с баланса между поставените цели и рисковия профил на активите. Така например не би трябвало да се прибягва до покупка на рискови активи с краткосрочно финансиране с цел дългосрочен доход, например за след пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още