IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест мита за инвестициите в компании, раздаващи дивидент

Не пренебрегвайте дивидентите, защото в момент на криза може да се окаже, че само те носят доход

09:16 | 23.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Шест мита за инвестициите в компании, раздаващи дивидент

Въпросът дали да се плащат дивиденти, или не, е обект на интензивни разговори в повечето публични компании, като привържениците на двете алтернативи вадят множество аргументи в подкрепа на тезата си.

В сегашната ситуация пък се наблюдава сблъсък на тезите дали моментът е подходящ за инвестиция в акции, изплащащи дивидент, или не. Според някои моментът е изключително добър, но други предупреждават, че това може да се окаже лоша идея.

Лоуърънс Карел, автор на книгата „Divident Stocks for Dummies”, защитава идеята за портфейл, пълен с акции на компании, плащащи дивиденти. Причината за това според него е, че при нестабилни пазари единственото сигурно може да е дивидентът, пише Market Watch.

Неясното движение на цените на акциите кара инвеститорите да се чувстват комфортно, знаейки, че поне ще получат дивидент от инвестициите си, смята той. Според него на пазара са се загнездили няколко мита, които отричат инвестицията в дивидентни компании и в книгата е направен опит те да бъдат опровергани.

Мит 1: Избягвайте дивидентни акции при нестабилен пазар

Точно обратното – Карел смята, че именно това е правилният момент за инвестиции в дивидентни компании, тъй като може да се постигне печалба и без продажбата на акциите.

„Като цяло това е малко по-безрисково. Идеята е, че ако не мога да съм сигурен накъде ще върви цената на акциите, поне ще мога да постигна печалба от дивидент”, посочва Карел.

С тази гледна точка се съгласява и Базил Херцщайн от Gallers Financial, според когото дивидентните акции имат стабилна основа, даваща защита на инвеститорите срещу пазарен спад. „В неясния пазар, в който сме сега, тези акции запазиха стойността си и ми носят доходност от инвестицията”, посочва той.

Мит 2: Дивидентните акции ще доведат до бързи печалби

Дивидентните акции могат да увеличат стойността на портфейла в дългосрочен план, но не бива да се очаква бърз доход. Самият Херцщайн заявява, че гледа осем до десет години напред при избирането на акции.

„Всеки, който вярва, че такива акции могат да удвоят стойността на портфейла за няколко месеца, да знае, че това просто няма да се случи”, съветва той.

Мит 3: Компаниите, изплащащи дивидент, ще ограничат растежа си

По традиция компаниите, изплащащи дивидент, са доста след фазата си на растеж, но това не значи, че само защото компанията раздава дивиденти, тя не расте и няма да расте. Йон Тен Хааген съветва инвеститорите да търсят компании, които не плащат твърде големи дивиденти, така че да си запазват възможност за растеж.

„Бъдете внимантелни, защото някои компании изплащат 90% от печалбата си като дивидент, което не им оставя много средства за инвестиции”, съветва той.

Мит 4: Винаги трябва да се инвестира в акции с висока доходност

Високата доходност е плюс, но инвеститорите би трябвало първо да разгледат финансовото състояние на компаниите, после да вземат решение, смята Тен Хааген. Доходността не бива да бъде на първо място, а вместо това трябва да се намери пазарния сектор, в който да се инвестира и след това да се открият компаниите, които изглеждат подценени.

„Бъдете много внимателни за качеството на компанията и гледайте на дивидентите като на бонус, а не като на решаващ фактор. Аз гледам на тях като на глазурата на тортата”, обяснява специалистът.

Мит 5: Ръстът на дивидентите изостава от ръста на инфлацията

Исторически, дивидентите винаги са изпреварвали нивото на инфлацията и така са представлявали сериозна част от цялостната доходност на инвеститорите. Ориентираните към агресивен растеж компании често пъти са сред първите, които излизат от криза при възтановяване на икономиката, а след тях се стабилизират дивидентните компании, посочва Гил Армор от SagePoint.

Неговото виждане е, че дивидентните акции ще бъдат доста доходни и печеливши през следващите няколко години.

Мит 6: Дивидентните акции са за пенсионерите

Дивидентните акции сякаш привличат повече по-възрастните инвеститори. Те обаче могат да донесат печалба на хора от всякаква възраст, стига да не се очаква бърза доходност. Тези акции създават богатство в дългосрочен план, а не чрез няколко изплащания на дивидент.

Мнението на Армор е, че всеки би трябвало да има позиции както в акции на растежа като в технологични компании например, така и в дивидентни акции.

Според Карел инвеститорите, независимо на каква възраст са, би трябвало да държат поне 50% от капитала си в дивидентни акции. Освен това той посочва, че пред по-младите инвеститори има по-дълъг инвестиционен хоризонт, през който дивидентните акции да донесат печалби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Libor
преди 14 години
и аз съм съгласен - при солидна печалба е нужен и по-значим дивидент - но не повече от 50% от печалбата, за да се гарантира все пак ръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 14 години
Точно така - съгласен съм с повечето неща. Дивидентът е важен, но не бива да се превръща в самоцел за една компания. Нормално е между 30 и 70% от печалбата да се раздава като дивидент, но да остават в нея и средства за растеж и стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още