IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови икономически показатели мерят пулса на икономиката

Не толкова популярни показатели сигнализират за по-силен от очакваното икономически растеж в САЩ

09:28 | 18.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нови икономически показатели мерят пулса на икономиката

Икономическите данни за САЩ напоследък чертаят смесена картина за състоянието на икономиката. Все по-често се чуват мнения, че влошаването им загатва за по-бавно от очакваното възстановяване.

Множество по-малко известни икономически показатели обаче не само предлагат по-пълен поглед върху икономиката, но и сочат, че тя е поела по пътя на устойчиво възстановяване в дългосрочен план.

Един от най-интригуващите показатели „в сянка“ е индексът на пулса на търговията (Pulse of Commerce Index или PCI). Той следи продажбите на дизелово гориво в около 7 хил. паркинга за камиони в цялата страна. По този начин той представя цялостното състояние на икономиката, защото ако магистралите са нейните артерии, то стоките, които се превозват по тях, са кръвта, пише Businessweek.

Индексът на пулса на търговията се е повишил с 3,1% на месечна база през май, което е най-силният му ръст през последните 12 години.

За разлика от правителствените икономически данни, които в повечето случаи отразяват състоянието на икономиката в минал период, този показател е в реално време, защото събира данни чрез сензори, които са монтирани във всяка от 7-те хил. бензиностанции. Силният му ръст през май загатва за увеличение на индустриалното производство и, ако връзката между него и брутния вътрешен продукт (БВП) се потвърди отново, тогава може да се очаква растеж на икономиката на САЩ от 3% до 5% през второто тримесечие.

Средното темпо на ръст на щатския БВП е 3 на сто. Това е и темпото на растеж, което гарантира заетост на увеличаващата се работна сила в страната.

Все пак пулсът на търговията, подобно на повечето икономически индикатори, не винаги представя точно състоянието на икономиката, защото е обект на неравномерното й развитие. Според анализатори той ще се понижи през идните месеци, защото производителите и търговците няма да се запасяват така бързо с готова продукция или суровини.

Друг необичаен показател за икономически растеж са превозите на отпадъци и скрап с товарни влакове. Те са се увеличили с най-бързото си темпо за последните 16 години през май. Изчисления на Bloomberg показват, че те имат по-силна корелация с растежа на икономиката, отколкото превозите на въглища или мед, които имат ключово значение за редица сектори на стопанството.

Още по-важно е да се наблюдават промените в сектора на услугите, който доминира щатската икономика през последните десетилетия. Пример за такъв показател е индексът на бизнес активността в сектора на услугите на САЩ, който следи доставките, заетостта и цените в непроизводствения сектор. За разлика от изброените досега показатели, той се следи внимателно от много икономисти и анализатори. Последните данни от юни показаха, че заетостта в сектора расте сравнително стабилно от началото на тази година, а новите поръчки и цените отчетоха спад през май и април.

Други анализатори виждат силна връзка между състоянието на сектора на услугите и изразходването на електричество. В началото на юни компаниите от сектора са изразходвали електроенергия, която е с 10,8 на сто повече спрямо миналогодишните й нива.

Друг полезен показател е този за пулса на технологичния сектор, който отразява производствените нива, доставките, заетостта и покупките на компютри и софтуер от потребителите. През май те се повишават с 25,8% на годишна база, което обаче е по-малко от отчетените през април 32,9 на сто.

Сред най-важните икономически данни за САЩ са тези за заетостта в неселскостопанските отрасли. Тя се оказа разочароващо ниска през май, което предизвика прогнози за забавяне на икономическия растеж на страната, но все пак няколко от неговите компоненти отчетоха ръст, като например работната седмица и почасовото заплащане, което е обнадеждаващо.

Проучване на консултантската компания Manpower показа, че 18% от анкетираните 18 хил. работодатели в САЩ планират да увеличат персонала си през третото тримесечие на 2010 г. В същото време 8% от тях очакват броят на служителите им да намалее, а 70% не предвиждат промяна в персонала.

Още един икономически показател, който се следи от малцина, е индексът на пулса на потреблението. Той следи покупките на дребно чрез всякакви форми на разплащане. През юни този индекс показва спад на разходите за облекло и ръст на електронната търговия и покупките на луксозни стоки.

Друг важен ориентир са разходите на държавата и общините, които си остават занижени заради слабите данъчни приходи. Компанията Ceridian Tax Services, която управлява данъчните постъпления на около 7 хил. държавни и общински администрации в САЩ, съобщи през юни за значително увеличение на сумата на парите, които те събират от бизнеса под формата на осигуровки за служителите.

Това може да е една от причините, поради които компаниите отлагат наемането на служители – повишените разходи са осигуровки. Ето защо нов персонал наемат предимно компаниите в САЩ, които разполагат с достатъчно парична наличност или се възстановяват по-бързо от кризата.

Независимо дали индикаторите са повече или по-малко известни, водещи или изоставащи, не бива да се забравя, че икономиката не се движи в права линия. Смесените месечни данни не са нещо необичайно, а просто отразяват колебанията в нея. Но ако възходящата тенденция в изброените индикатори се запази, може да се очакват по-бързи от средните темпове на ръст на щатската икономика през следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 14 години
Идеалната кондиция на американската икономика е 4 4 2 -4 % ръст на Б В П - 4% безработица -между 1 и 2 % инфлация Мисля че в момента тя се движи към тази идеална формула Още тази година ще има 4 % ръст и 2 % инфлация По трудно е с безработицата но съм сигурен че в края на 2012 безработицата ще бъде около 4 -5% Това ще бъде добре не само за С А Щ но и за Е С Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още