IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 130 строителни фирми във Варна прекратиха дейност за година

Според представители на сектора ниша за строителните компании е развитието на голф туризма в страната

11:16 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над 130 строителни фирми във Варна прекратиха дейност за година

За една година строителните фирми във Варненския регион са намалели с повече от 130 и в момента вписаните в регистъра дружества са 600, съобщи днес председателят на Варненската строителна камара Валентин Вълев.

По думите му спадът в дейността на бранша в сравнение с най-натоварените години от 2006 до 2008 е с повече от 50%, предаде БТА.

От 2005 до 2008 година в областта са издадени 1521 разрешителни за строеж на жилищни сгради и 914 за административни, посочи Вълев. През миналата година и в началото на тази броят на разрешителните рязко намалява.

Заради кризата в бранша са направени драстични съкращения на работна ръка, включително на добри специалисти, посочи Вълев. Според него по официални данни за първите месеци на тази година от фирмите са освободени 484 души, но реалният им брой е в пъти по-голям.

Бъдещето на бранша е свързано най-вече с изпълнението на инфраструктурни държавни или общински проекти, е мнението на Вълев. Той посочи, че е необходимо държавата да приеме ясни правила за провеждането на строителните търгове.

Вълев прогнозира, че в туристическия сектор строителство пак ще има, но в много по-малки мащаби. Според него сериозна ниша за бранша е развитието на голф туризма в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още