IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е България в играта за институционални инвеститори в имоти?

Според някои вече се заражда интерес към страната от Западна Европа, според други изоставаме

15:18 | 20.05.10 г.
Къде е България в играта за институционални инвеститори в имоти?

Започва ли българският инвестиционен пазар на бизнес имоти да привлича интереса на големи международни играчи или остава встрани от фокуса им? Отговори на този и други въпроси потърсиха участниците в дискусия по време на конференцията BalRec, проведена с медийното партньорство на Investor.bg в сряда.

На пазара на бизнес имоти у нас има инвеститори, но те са много предпазливи и търсят голяма степен на предсказуемост, е мнението на Михаела Лашова, мениджър „Инвестиционни продажби и консултиране“ в консултантската компания „Forton International“.

По думите й докато през 2009 големите институционални инвеститори от Западна Европа „не искаха и да чуят за България“, тази година те вече са готови да разгледат възможностите на пазара, ако се съди по интереса по време на международното изложение за имоти в Кан Mipim по-рано тази година. Лашова обаче подчерта, че инвеститорите търсят само топ имотите в даден сегмент.

Сред факторите за възобновяване на интереса към България като дестинация за инвестиционни сделки с бизнес имоти тя посочи, че след като вече се изчерпват възможностите на пазари като Чехия, инвеститорите поглеждат насам.

Мнението й споделя и Галина Димитрова, управител на „Danos Bulgaria“, според която България вече предлага достатъчно добър инвестиционен продукт за институционални инвеститори. Димитрова прогнозира повече динамика на пазара у нас към последното тримесечие на тази година. Според нея инвеститорите търсят възвръщаемост от 10-12%.

На пазара има и български играчи, като те дори ценообразуват по-щедро, защото толерират повече риск, каза още Лашова.

Според Иван Велков, управител на „Райфайзен имоти“, обаче България почти няма сериозен аргумент за участие на международния пазар на инвестиционни сделки. По думите му днес изоставаме още по-осезаемо в сравнение с преди две години и в съседни страни като Румъния, Гърция и Сърбия „се случват по-интересни неща“.

Още от BalRec:

Плевнелиев: Дано след "best" сега всички проекти да не станат "green"

К. Павлов: Ключът за възстановяване на имотите е в сектора на домакинствата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още