IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев: Дано след "best" сега всички проекти да не станат "green"

Дефиницията за качествена сграда на министъра е "тази, в която след като са живели поне 5 години, хората още я определят като такава"

13:55 | 19.05.10 г.
Плевнелиев: Дано след "best" сега всички проекти да не станат "green"

След "best" и "paradise"* при имотите преди надявам се сега не всичко да стане "green", не всяка боядисана в зелено сграда е "green". Такъв коментар направи при откриването на конференцията BalRec в София днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Именно такъв е и фокусът на тазгодишното издание на конференцията, която се провежда с медийното партньорство на Investor.bg - устойчиво развитие в сектора на имотите и енергийна ефективност на сградите.

"Моята дефиниция за качествена сграда е тази, в която след като са живели поне 5 години, хората още я определят като такава", коментира Плевнелиев.

По думите му за устойчивост при предприемачите може да се говори, когато предварително се обмислят всички аспекти на концепцията.

"Това е криза, която програмира бъдещето", описа общото състояние в сектора и икономиката той. По думите му сега сме във втория етап на кризата - депресия, след която идва третият - възстановяването.

"Не си учим урока", коментира наводненията в Банско Плевнелиев. Според него всички инвеститори и местна власт там трябва да седнат и да си дадат сметка, че проблемът е по-дълбок.

В рамките на панела обзор на развитието на сектора на имотите у нас през последните 20 години направи Пламен Андреев, управител на "Планекс Холдинг".

"Преди 20 години само държавата строеше жилища. През 1990 г. се поставиха първите основи за предприемачество, създавахме правила, самите договори, нямаше правна база, да не говорим за технологиите", разказа той. Според него 90% от сградите, построени тогава, са за основна реновация.

Само за пет години предприемачите станаха много, качеството на продукта се подобри от конкуренцията. През следващите 7-8 години се случи бумът, който и очаквахме. Същевременно нямаше нормална инфраструктура, а имаше редица проблеми, накрая стигнахме до кризата, обобщи Андреев. Той обаче остава оптимист за бъдещето.

Ако има нещо положително в кризата, то е, че предприемачите започнаха да обръщат сериозно внимание на проектите си и на тяхната адекватност, каза още Андреев. Според него към момента устойчивите проекти в България са твърде малко.

"Трудно е да се дефинира устойчив проект - това не е само сграда със сертификат. Крайната точка на устойчивостта е доволният клиент", е мнението на предприемача.

В сектора на бизнес имотите България не успя да привлече големите дългосрочни инвеститори, кризата дойде малко преди те да дойдат, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International България.

Той определи българския пазар като хаотичен, а не ритмичен, що се отнася до инвестициите в имоти по тримесечия, което изтълкува като ясен признак, че продължаваме да бъдем периферен пазар за инвестиционната карта на бизнес имоти.

*"best", "paradise" (най-добър, рай) - често срещани определения на много проекти в сектора на недвижимите имоти у нас в годините на бума

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 19.05.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още