IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките готови да преоткрият пазара на имоти в ЦИЕ

В момента на пазара на имоти има вакуум, от който банките могат да се възползват, смята изп. директор на Raiffeisen International

13:36 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките готови да преоткрият пазара на имоти в ЦИЕ

Банковите институции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в скоро време може отново да обърнат поглед към пазара на имоти в страните в региона. Това каза Хърбърт Степич, изпълнителен директор на Raiffeisen International Bank-Holding AG при откриването на международното изложение за имоти Real Vienna, провеждано в австрийската столица с медийното участие на Investor.bg.

Степич подчерта, че в момента съществува вакуум в областта на финансирането в сектора и активността в това отношение се очаква да се повиши.

Според него сега е „идеалният момент“ да се пристъпи към действие и към финансиране на подходящи проекти, тъй като редица компании ще могат да се възползват от изгодните инвестиционни възможности, които пазарът предлага.

„Икономиката не е умряла, а просто е малко забавена и сега е подходящ момент банките да обърнат внимание на ЦИЕ отново“, коментира той.

Степич каза, че въпреки многобройните проблеми финансовите загуби в банковата система не са се оказали толкова големи и пагубни и като цяло банките разполагат с достатъчно ликвидност, за да гарантират сигурността на системата занапред.

Има голям брой просрочени кредити, но банките предпочитат да ги разсрочват и да изчакват длъжниците, но не и да ги отпишат, каза той.

Той коментира, че като резултат от всичко това банковият бизнес е станал по-скъп. Цената на финансовия ресурс се е повишила, институциите са станали по-рестриктивни и надзорът върху банковата система се е засилил. Според Степич контролът ще продължава да се засилва и занапред, като в близко бъдеще може да се очаква още по-строг надзор над системата и въвеждане на нови данъци.

Това е „горчивото лекарство“, което трябва да приемем в резултат от кризата, но като цяло ние в банковата система гледаме на пазара много по-позитивно в сравнение с миналите години, каза в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още