IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитори отчитат възстановяване на ипотечното финансиране на Острова

С 25% е нараснал броят на отпуснатите заеми на купувачи на жилища във Великобритания през март

14:16 | 17.05.10 г.
Кредитори отчитат възстановяване на ипотечното финансиране на Острова

Ипотечното финансиране на купувачите на жилищни имоти във Великобритания се възстановява, отчитат от британския Съвет на ипотечните кредитори (CML).

Броят на отпуснатите заеми на купувачи на жилищни имоти е нараснал с 25% през март спрямо февруари и достига 45 хил., сочат данни на съвета.

Освен това кредитирането на хора, които купуват жилище за първи път, се възстановява по-бързо от това на съществуващите собственици, посочват още от организацията.

Оттам обаче предупреждават, че оскъдното отпускане на ипотеки може да продължи още много години, ако новото правителство не помогне на кредиторите да привлекат финанси.

„Днешните данни сочат, че към момента има известна инерция при отпускането на заеми за жилищни покупки“, посочва генералният директор на CML Майкъл Куган, цитиран от BBC.

„Заради бъдещото здраве на жилищния и на ипотечния пазар обаче новото правителство ще трябва да се фокусира върху критичния въпрос за финансирането и как да подходи към въпросите, възникващи от изплащането на спешната подкрепа, оказана по време на финансовата криза“, допълва той.

„Великобритания рискува да получи хроничен недостиг на кредитиране за години напред“.

Общото кредитиране за всички купувачи на жилища през първото тримесечие на годината е с 35% под нивото от последните три месеца на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още