IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки продават клонове в Испания и Ирландия

Британската Barclays планира продажба с обратно наемане на 34 испански клона, а в Ирландия Bank of Scotland (Ireland) продава 44 имота

10:23 | 14.05.10 г.
Банки продават клонове в Испания и Ирландия

Базираната в Лондон финансова институция Barclays обяви за продажба портфолио от 34 банкови клона в Испания. Кредиторът, който планира продажба с обратно наемане на имотите, е ангажирал консултантската компания Jones Lang LaSalle за посредник при продажбата на имотите, които се оценяват на между 25 и 35 млн. евро, съобщи PropertyEU.

Това е четвъртото портфолио, което Barclays продава в Испания. Британската банка, която има близо 600 банкови клона и офиса в Испания, продаде 24 търговски единици и бизнес сгради на Redevco през юли 2008 г. за около 65 млн. евро. Миналата година продаде и централата си в Барселона на Fundación Privada Vila Casas за около 20 млн. евро. Активите, които сега се предлагат за продажба, са част от портфолиото на Banco Zaragozano, която Barclays придоби през 2003 г.

Това ще е поредната разпродажба на активи в банковия сектор в Испания.

Миналата седмица Banc Sabadell финализира продажбата на портфолиото си от испански имоти в сделка с продажба и обратен наем на стойност 403 млн. евро с британския инвеститор Moor Park. Портфолиото се състои от 378 банкови клона основно в Каталуня, Мадрид и Астурия.

В Ирландия пък консултантската компания CB Richard Ellis е посредник при продажбата на 44 банкови клона от името на Bank of Scotland (Ireland). През февруари тази година банката обяви, че ще затвори мрежата си с марка Halifax в Ирландия. По-късно стана известно, че клоновете ще бъдат затворени през юни тази година.

Портфолиото от 44 имота е едно от най-големите, които са излизали на пазара в Ирландия през последното десетилетие и със сигурност ще привлече много интерес предвид първокласното местоположение на имотите, посочват от CBRE.

Още в края на 2008 г. консултанти предположиха, че европейските банки биха могли да подобрят балансите си чрез продажба на имоти. От Cushman & Wakefield тогава изчислиха, че 43-те най-големи банки в Европа притежават имоти на обща стойност 63 млрд. евро под формата на клонови мрежи и офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още