IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото тримесечие - „много предизвикателно“ за търговските площи у нас

Два инвестиционни фонда с молове в България не очакват наемите и капиталовите стойности да се възстановят в краткосрочен план

11:01 | 13.05.10 г.
Първото тримесечие - „много предизвикателно“ за търговските площи у нас

Пазарните условия в сектора на търговските площи в България останаха много предизвикателни през цялото първо тримесечие на 2010 година и в синхрон с много пазари в Централна и Източна Европа бяха засегнати от слаб инвеститорски сентимент и силно ограничена наличност на банково финансиране, пише в съобщение на инвестиционния фонд European Convergence Development Company (ECDC), който има няколко проекта в сегмента у нас.

Наемите и капиталовите стойности не се очаква да се възстановят в краткосрочен план, като преди четвъртото тримесечие на 2011 г. се очаква малко реално възстановяване, посочват още от фонда.

ECDC коментира и текущото състояние на активите си у нас.

Пловдивският мол Galleria Plovdiv отвори на 15 април тази година. Въпреки че не беше силно рекламирано откриване с Carrefour и още около 15 други наематели, първите дни са се оказали значителен успех със средно над 35 хил. посетители на мола през първите пет дни. Очаква се повечето от подписалите наематели да отворят магазините през следващите три месеца, като за 6 септември е планирано тържествено откриване.

Към момента под наем са отдадени близо 62% от площите. Водят се напреднали преговори с различни наематели, така че мениджърът очаква до голямото откриване през септември над 75% от мола да бъдат отдадени.

Откриването на търговския център в Русе - Mega Mall Rousse, както вече беше съобщено, е отложено за септември 2010 г. и строителството нарочно е забавено. От фонда отчитат общо подобрение на пазарния сентимент към проекта, въпреки че текущите нива на подписани договори за наем не са се увеличили през периода. Очаква се при откриването на мола над 75% от площите да бъдат отдадени под наем.

По двата други проекта на фонда - Bourgas Retail Park и Trade Centre Sliven, няма напредък, тъй като не се наблюдава изразено подобрение в банковите условия или при търговските площи, посочват от фонда.

ECDC е листнат на Лондонската борса и се управлява от британската компания Charlemagne Capital, която е собственик и на и фонда European Convergence Property Company (ECPC). От него днес публикуваха същия коментар относно пазара на търговски площи у нас.

Единственият останал актив на ECPC, който продаде проектите си в Румъния, е Mall Veliko Turnovo.

Влиянието на световното икономическо забавяне означава, че условията в търговския сегмент продължават да бъдат много трудни в България и стратегията за управление на на мола във Велико Търново продължава да бъде отбранителна, посочват от фонда. Поради тази причина, за да поддържа приемливи нива на заетост, ECPC е продължил да предоговаря краткосрочни намаления на наемите. Тези преговори означават, че очакванията за целогодишните наеми ще са с 3% от предишните.

През периода общо 644 кв. м са били освободени и двама нови наематели са подписали договори за общо 554 кв. м. Постигнатите наемни нива са под началните наеми за предишните наематели, но над договорените краткосрочни намаления. В края на март 2010 г. заетостта на търновския мол възлиза на 14 898 кв. м, или 92,6% от общата отдаваема площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още