IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия изпревари Канада по ръст на жилищните цени

Със 17,1% са поскъпнали имотите в Австралия през първото тримесечие, в Канада - с 16,6%

09:47 | 11.05.10 г.
Австралия изпревари Канада по ръст на жилищните цени

Австралия изпревари Канада по ръст на жилищните цени през първото тримесечие на 2010 г., сочи анализ на компанията за проучвания Scotia Economics, цитиран от Vancouver Sun. От компанията тълкуват това като сигнал, че с глобалното подобряване в сектора на имотите различни пазари застигат канадския темп на нарастване.

Въпреки това Канада, която беше начело по поскъпване на жилищата през последното тримесечие на миналата година, изостава с малко от Австралия.

След корекция спрямо инфлацията средните жилищни цени в Канада са нараснали с 16,6% на годишна база през първите три месеца на годината, което е забавяне спрямо ръста от 19,1% през четвъртото тримесечие на 2009 г.

Австралия напредва от второто място през последните три месеца на миналата година, когато ръстът беше 11,4% на годишна база, до челното място през първото тримесечие на тази година с повишение от 17,1%.

Проучването обхваща пет големи развити икономики, за които са налични данни за първото тримесечие – Австралия, Канада, Испания, Швейцария и САЩ.

След повече от четири години на поевтиняване на жилищата в САЩ спадът изглежда спира, като цените там са паднали със само 1,1% през първото тримесечие на годишна база в сравнение с намаление от 4,6% през четвъртото тримесечие на 2009 г., посочват от компанията.

По данни за първите два месеца на годината от Scotia Economics изчисляват още, че жилищните цени във Великобритания са нараснали с 4,2% спрямо година по-рано, след като през последното тримесечие на 2009 г. са паднали с 1,6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още