IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подобрява се достъпът до кредитиране на пазара на имоти в Европа

Подобрени условия се забелязват и в сегмента на кредитирането на проекти в процес на изграждане, който бе почти замрял в началото на кризата

17:32 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Подобрява се достъпът до кредитиране на пазара на имоти в Европа

Условията за финансиране на пазара на бизнес имоти в Европа отчитат подобрение през първото тримесечие на годината, сочи нов доклад.

Според проучването на CB Richard Ellis (CBRE) през периода се забелязва умерено повишение на максималния дял на кредита спрямо общата стойност на проекта, като на всички ключови европейски пазари делът, който се финансира, е над 65%.

Ключов индикатор на повишено доверие сред кредиторите е нарастващият апетит към финансиране на проекти в процес на изграждане, които представляват сегмент, почти замрял в началото на кредитната криза.

Въпросното повишение е все още в много ранен етап и остава ограничено основно до качествени проекти с изискване за сключени договори за наем за значителна част от площите. Според компанията тази тенденция е валидна главно за Великобритания, Франция и Германия.

Според проучването се забелязва също и значително подобрение в сегмента на мецанин финансиране, който вече работи с по-атрактивни ценови нива. От компанията казват, че в момента има над 100 алтернативни кредитора, които са готови да осигурят мецанин финансиране, което е окуражителен показател за това, че опортюнистичните инвеститори ще разполагат с подобрен достъп до пазара с комбинация от заемно и мецанин финансиране.

„Въпреки все още на ранен етап започваме да виждаме някои признаци на повишено доверите сред кредиторите“, коментира Натал Джостра, директор Дългово консултиране за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

„С все по-ясните перспективи пред икономиката и наемните пазари и с продължаващия дефицит на качествени площи, който се вижда на някои пазари, очакваме, че пазара на финансиране за проекти в строеж ще се засили, най-вече във Великобритания, Германия и Франция през 2010 г., както и на още повече пазари в Европа през 2011 г. и след нея.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още