IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

90% от световните пазари на имоти предлагат справедлива стойност през 2010

Рядко е имало по-добър момент за инвестиции в първокласни бизнес имоти, смятат консултанти

12:24 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
90% от световните пазари на имоти предлагат справедлива стойност през 2010

Общо 151 от 172 пазара на имоти по света, включени в ново проучване, предлагат справедлива стойност на инвеститорите през 2010 г., сочи информация на консултантската компания DTZ. Това са общо 90% от най-големите инвестиционни дестинации по света.

Според компанията сега е моментът инвеститорите да повишат своята активност като купувачи на пазара.

От DTZ очакват общият обем на инвестиционните активи на пазара на имоти да отчетат ръст от 5% през 2010 г. с продължаващото повишение на капиталовите стойности. Специално за Великобритания този ръст може да бъде 8%.

Най-голям ръст се очаква да бъде отчетен от Китай. Според експерти от компанията до края на 2011 г. Китай ще се превърне във втория по големина пазар на имоти в световен мащаб след САЩ, изпреварвайки Япония и Великобритания. Това се дължи на ръст на обема на проекти в процес на развитие и покачващи се капиталови стойности. Това представлява „космически ръст“ за страната предвид това, че тя не влизаше дори в топ пет пазара в света през 2007 г., казват от компанията.

Глобалните пазари на имоти вече преминаха през най-лошото и очакваме да видим завръщане към ръста в обема на инвестиционните активи тази година, което съответства и на очакваната макроикономическа стабилност по света, коментира Ханс Вренсен, директор „Проучвания“ в DTZ.

„Каква разлика има в една година“, коментира Тони МакКоф, директор „Прогнози и стратегическо проучване“ в компанията. „Миналата година по това време препоръчвахме инвеститорите да изчакат, тъй като почти всички пазари на бизнес имоти по света се търгуваха под своята справедлива стойност. Тази година след отявлено ценово преобразуване на пазара нашето проучване показва, че рядко е имало по-добър момент за инвестиции в първокласни бизнес имоти.“

Според компанията офис пазарът в лондонското Сити в момента се смята за единствената „гореща“ инвестиционна локация във Великобритания. Според определението за „справедлива стойност“ на компанията това означава, че инвеститорите могат да очакват „свръхвъзвръщаемост“ от този пазар.

Други от първокласните офис пазари на Острова като Уест Енд, Кардиф, Единбург, Нюкасъл и Нотингам са определени като „топли“, което означава, че инвеститорите могат да очакват „адекватна възвръщаемост“.

В световен мащаб Ню Йорк, Пекин и лондонското Сити представляват трите офис пазара, за които има най-големи очаквания за ръст тази година.

Инвеститорите, разполагащи с достатъчно капитал, търсят възможности за покупка на висококачествени офиси, молове и складови площи след началото на спада в цените в средата на 2007 г. Стойността на бизнес имотите ще се повиши с 12% през следващите две години до над 12 трлн. долара, сочи оценка на DTZ. Стойността на тези в САЩ ще се понижи с 1%, а пазарите в Азия ще отчета най-голям ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още