IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предричат 30% срив в цените на жилищата в Китай заради край на спекулата

Местните власти в страната трябва да приложат изисквания на правителството за спиране на спекулативните сделки

11:20 | 06.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предричат 30% срив в цените на жилищата  в Китай заради край на спекулата

Цените на жилищата в Китай може да се сринат с 30 на сто след прилагането на новите изисквания на правителството за ограничаване на спекулативните сделки с имоти. Такава е прогнозата на компанията за брокерски услуги China Jianuin Investment Securities, цитирана от Business Week.

Продажбите на жилища са се срутили с близо 40 на сто както по отношение на брой продажби, така и по отношение на размер на продадената площ в 15-те основни града на Китай през последната седмица, показват данни на компанията. Така се задълбочавал започнатия в средата на април спад.

В началото на месеца Китай за трети път тази година увеличи изискванията за минимални задължителни резерви на банките. Освен това бяха въведени и нови, по-строги изисквания за лихвения процент по ипотечните кредити за второ жилище, както и размера на изискуемата вноска.

На 15 април Държавният съвет на Китай издаде нареждане за самоучастие от 50 на сто при закупуването на жилище с кредит и разпореди при втора ипотека лихвеният процент да бъде с 10 на сто по-висок. Ипотеките за трето жилище пък бяха забранени изцяло.

Това са част от мерките на правителството да спре спекулациите с недвижими имоти, които надуват ипотечен балон в страната. Стъпка в тази посока е и забраната за жителите на Пекин да си купуват втори имот в града, издадена този месец.

Всички тези мерки ще натиснат надолу цените на имотите и вероятно ще се стигне до срив в порядъка на 20-30 на сто, смятат ипотечните компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още