IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тримесечието, в което пазарът на имоти обърна своя ход

Инвестициите в имоти по света се очаква да нараснат с до 45% през 2010 г.

11:47 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тримесечието, в което пазарът на имоти обърна своя ход

Би ли могло първото тримесечие на 2010 г. да бъде запомнено като периодът, в който пазарът на имоти промени своя ход и низходящата тенденция в сектора се обърна?

Според консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) отговорът е положителен и аргументите са подкрепени от редица факти на пазара.

В полза на засилената динамика в сектора говорят размразяването на кредитните пазари и последвалият ръст на инвестиционната активност. Наред с това се забелязват и растящи капиталови стойности на установените пазари, секторът на инвестиционните тръстове за имоти (REIT) започва да се съживява, а практиката на продажба с обратно наемане се възвръща на пазара.

Предвид факта, че половината от сделките през първото тримесечие в световен мащаб бяха трансгранични, секторът на имотите вече навлиза в нов етап на ръст и стабилизация, смятат от компанията.

Въпреки това все още съществуват редица опасения, че този процес на стабилизация може да бъде осуетен от евентуални икономически трудности, от нарастваща заплаха от инфлационен натиск на бързоразвиващите се пазари от Тихоокеанския регион. Опасността от държавни фалити и неизбежното затягане на фискалната политика в резултат от тях също подлагат пазара на натиск и допринасят за нервността в сектора.

При все това пазарът на имоти възстанови своята сериозна привлекателност за широк кръг от инвеститори и с продължаващото възстановяване на икономиките, обемът от капитал, насочен към сектора, ще се повишава.

Корпоративният свят, в който фокусът все още е върху управление на разходите и създаване на стойност, също се стреми да открива все по-иновативни модели за финансиране на нуждите от офис пространства и от смекчаване на последствията от поетите преди това ангажименти според договорите за наем.

Въпреки че темповете, с които се движат различните пазари на имоти по света са различни, като цяло тенденцията е положителна.

От компанията посочват следните фактори като водещи за възвръщането на ръста в сектора:

- Икономическото възстановяване си проправя път към пазара на имоти;
- Все по-голям спектър от инвеститори са включват в сектора;
- Инерцията в сегмента на трансграничните сделки се засилва;
- Наличността на кредитния ресурс се подобрява, въпреки че е насочена към определен и ограничен спектър от имоти;
- Активността в сегмента на сделките за продажба с обратно наемане сред корпоративните наематели се засилва;
- Инвестиционните обеми през 2010 г. се очаква да отчетат годишен ръст от между 35 и 45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още