IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръщат крепостта "Кракра" в туристически обект с 4,5 млн. лв.

Община Перник е спечелила проект по оперативна програма „Регионално развитие“ за реализиране на възстановителни работи на средновековната крепост

09:57 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Превръщат крепостта "Кракра" в туристически обект с 4,5 млн. лв.

Средновековната крепост „Кракра“ да бъде предоставена за управление на община Перник, гласува Общинският съвет. Решението се взема по предложение на Министерството на културата с цел превръщане на древната твърдина в привлекателно място за български и чуждестранни туристи.

Община Перник е спечелила проект по оперативна програма „Регионално развитие“ за реализиране на възстановителни работи на средновековната крепост, за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура.

Проектът е на стойност 4,5 млн. лв.

Предвижда се да бъдат реконструирани три древни храма, източната стена на крепостта, включително със зъберите на стените и двата бастиона, достигащи 12 метра височина. Предстои да бъде изграден демонстрационен център „Магията на вековете“, чието техническо изпълнение се подготвя в момента, както и атракцията „Звук и светлина“.

Повече от година община Перник работи по превръщане на твърдината на историческия хълм „Кракра“ в туристически продукт. Нощем крепостта е осветена и се забелязва от преминаващите по международния път София-Кюстендил. По подобие на европейските исторически обекти там е развят националният трибагреник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още