IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 15% от бюджета за строеж на имот се губи поради недостатъчна подготовка

Липсата на проучване и оценка на риска в началото на строителния проект е са най-честите причини за надвишаването на предвидения бюджет, смятат експерти

11:14 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
До 15% от бюджета за строеж на имот се губи поради недостатъчна подготовка

Инвеститорите в имоти и строителните предприемачи губят средно между 10 и 15% от общия бюджет на проект за имот поради недостатъчни подготвителни работи.

Това е мнението на Ресул Кълъч, директор Управление на проекти и строително консултиране за Румъния в консултантската компания King Sturge.

Според него значителен брой проекти страдат от ниско качество, забавяне и надвишаване на първоначално планирания бюджет, което се дължи главно на липса на стратегически подход и неприлагане на международни стандарти и практики за ефективното управление на строителния процес от самото начало на проектирането.

„Една от основните причини за надвишаване на бюджета по време на строителния процес е липсата на проучване и оценка на риска в началото на проекта, когато бюджетите се подценяват, като се предвиждат ограничени или никакви резерви за неочаквани разходи, както и за работи, които не са предвидени в детайли”, коментира той.

Като пример за стратегически грешки при изграждане на жилищни и офис сгради от King Sturge ситуации, в които се предвиждат тенти и щори за прозорците на фасади от сградата, които след това се оказват със северно изложение. Такива пропуски биха могли лесно да се предотвратят с внимателно проектиране в началния етап на проекта, коментира Кълъч.

По думите му съществува потенциал за значително понижение на разходите на проектите ако предприемачите приемат качеството като свой приоритет, работят с фокус върху клиента, а екипът, който на проекта е добре координиран и не работи „на парче“.

Настоящата криза във финансовата система има огромен ефект върху строителната индустрия. Много от проектите са засегнати във финансово отношение и в най-лошия случай инвеститорите са принудени да ги спрат или да се откажат от тях.

Тази ситуация обаче представлява и възможност за играчите в сектора да преосмислят стратегиите си и да оценят къде могат да подобрят своя модел на работа и да повишат ефективността по време на проектирането на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още