IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чужди правителства двигател на ръст за пазара на имоти в Ню Йорк

Държави от цял свят се превърнаха в основна група купувачи на имоти в Манхатън

11:27 | 03.05.10 г.
Чужди правителства двигател на ръст за пазара на имоти в Ню Йорк

Чуждестранни правителства се превърнаха в двигател на ръст за пазара на недвижими имоти в Ню Йорк, тъй като са основна група купувачи на градски къщи, площи в офис сгради и други имоти, пише Wall Street Journal.

Постоянната мисия на Шри Ланка към ООН например търси да купи офис площи в Манхатън за около 6 млн. долара, по информация на брокери. През февруари Лаос плати 4,2 млн. долара в брой за пететажна градска къща в Манхатън. Дори най-бедната страна в западното полукълбо – Хаити, е имала планове да купи офиси в сграда в Манхатън преди земетресението, което ги е осуетило.

Чуждестранните правителства са „почти единствените играчи“, обяснява Кен Краснов, управляващ директор на специализираната агенция за продажби на инвестиционни имоти Massey Knakal.

В годините на бума чуждите правителства, които искаха да купят имоти за консулства и мисии към ООН, имаха тежката конкуренция на частните предприемачи. От началото на 2009 г. обаче Сенегал, Сингапур, Южна Корея и Обединените арабски емирства са се сдобили с имоти или парцели, които планират да застроят или преустроят.

Напоследък тези правителства са сред единствените играчи, които още са склонни да платят много пари, почти винаги в брой, за празни офис площи или парцели – особено когато става въпрос за имоти в близост до комплекса на ООН в квартал Търтъл Бей в Манхатън. Тази тенденция подчертава най-силната страна на пазара на имоти в Ню Йорк – когато определени групи купувачи се оттеглят, други заемат мястото им.

Понякога продавачите избягват сделки с чуждестранни бюрокрации, които често вземат решения твърде бавно и имат специални съображения за сигурност. Освен това сделките може да пропаднат в последния момент заради избори или държавен преврат. Напоследък обаче „хората търпеливо изчакват сделките да бъдат финализирани“, пояснява Краснов.

За пример се сочи сделка на собственикa на сгради Philips International, която му е отнела три години преговори, за да постигне споразумение с Кот д'Ивоар за офис площи в Манхатън за 8 млн. долара, окончателно финализирана през септември.

Бангладеш и Афганистан също са купили офиси в Манхатън през изминалата година, като Афганистан е платил 5,4 млн. долара за близо 900 кв. метра.

Брокери обясняват, че в момента правителствата виждат възможност да се сдобият с престижни имоти в Манхатън на добра цена.

„По-голямата част от сделките са с по-малки страни, защото на тях им харесва да притежават нещо в Ню Йорк“, коментира Джил Робинов, който е специалист в сделките с чуждестранни правителства в агенцията NAI Global Ню Йорк.

Плановете на Южна Корея предвиждат следващата година да започне строителството на осеметажен културен център, който да включва театър, галерия и други. Страната е купила парцела за 16 млн. долара през март 2009 г. На няколко пресечки се намира теренът на Сенегал, който планира да построи там сграда за мисията си към ООН, както и културен център и бизнес площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още