IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банки в Европа очакват значителни загуби от експозиция към пазара на имоти

Загубите за Великобритания, Ирландия и Испания може да достигнат 92 млрд. евро до 2011 г.

10:56 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банки в Европа очакват значителни загуби от експозиция към пазара на имоти

Банки във Великобритания, Ирландия и Испания вероятно ще продължат да отчитат значителни загуби от заеми, обезпечени с бизнес имоти, и през 2011 г., въпреки все по-убедителните признаци за възстановяване на пазара във Великобритания, смятат експерти от Standard & Poor’s (S&P) .

Загубите върху тези кредити за трите държави може да достигнат 92 млрд. евро за периода от 2009 до 2011 г., като повечето от тях ще бъдат отчетени от местни кредитни институции, сочи доклад на компанията, цитиран от Ройтерс.

Според него някои германски кредитори също остават уязвими поради по-голямата си експозиция към чуждестранни бизнес имоти, изградени преди пика на пазара в средата на 2007 г. При все това за Германия опасността е по-малка в сравнение с другите три държави.

По оценка на CB Richard Ellis (CBRE) в момента в Европа има непогасени кредити за около 207 млрд. евро, обезпечени с проблемни, нискокачествени активи. Те продължават да представляват проблем за банки като RBS, Lloyds, Allied Irish Bank, Bank of Ireland, испанската BBVA и германската Hypo Real Estate, пише изданието.

Въпреки това има и някои успокоителни фактори като различни държавни схеми за защита на активите, както и ръстът на бизнес имотите на Острова, които възстановиха стойността си с 13% от юли 2009 г. насам.

„Скорошните повишения на стойностите може би са обосновани в по-малка степен от подобряващ се фундамент – наемите все още по-скоро се понижават – отколкото от имотите, които в момента са атрактивни за инвеститорите поради непривлекателните нива на доходност при други видове активи”, казват от S&P.

Въпреки големите обеми от кредити, обезпечени с бизнес имоти, все повече от които биват просрочени, банките като цяло все още поддържат политика на изчакване и позволяват вноските да бъдат забавяни.

„Специално в Испания наблюдаваме тенденция сред банките да придобиват активно портфейли от проблемни жилищни имоти или за да ускорят това, което иначе може да се окаже продължителен процес по отнемане, или за да подобрят сигурността на проблемните, необезпечени експозиции“, сочи докладът.

В документа обаче се отбелязва, че тази практика би могла просто да отложи признаването на загубите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още