IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират 5% ръст на жилищните цени във Великобритания през 2010

Като основни фактори се сочат ниските ипотечни лихви и слаб темп на жилищно строителство

10:02 | 03.05.10 г.
Прогнозират 5% ръст на жилищните цени във Великобритания през 2010

Жилищните цени във Великобритания ще продължат да се възстановяват тази година заради ниските цени на заемите и недостига на имоти, прогнозират от британския Център за икономика и бизнес проучвания (CEBR). 

Цените на жилищата ще се повишат с 5% и цената на ипотечното финансиране ще падне, тъй като Английската централна банка държи основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, посочват от базираната в Лондон група, цитирани от Bloomberg. Това е понижение на по-ранна прогноза за ценово повишение тази година от 6%, след като беше увеличен данъкът върху покупките на жилища, а студеното време охлади търсенето на имоти.

Миналата седмица премиерът Гордън Браун заяви по време на телевизионен дебат преди изборите на 6 май, че иска да запази лихвите „ниски“ за собствениците и купувачите на жилища.

“Факторите, които повишават цените на жилищата, са ниски ипотечни лихви и много слаб темп на жилищно строителство“, посочват от центъра.

Средната стойност на ипотечните лихви ще се понижи с около 1 процентен пункт до 3% до началото на 2011 г., прогнозират още от групата.

Първото увеличение на лихвата от страна на централната банка “може да е чак след две години и дори повече”, смята главният изпълнителен директор на групата Дъглас Макуилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още