IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Развиващите се пазари начело във възстановяването при бизнес имотите

Броят на инвестиционните сделки с имоти в света е нараснал в сравнение с последното тримесечие на 2009 г. на почти всички пазари

11:02 | 30.04.10 г.
Развиващите се пазари начело във възстановяването при бизнес имотите

Темпът на възстановяване на глобалния пазар на бизнес имоти продължава да се ускорява през първите три месеца на годината, като развиващите се икономики като тези в Латинска Америка и Азия демонстрират голяма степен на сигурност за бъдещето, сочи последното проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (Rics).

Според него общият брой на инвестиционните сделки с имоти в света е нараснал в сравнение с последното тримесечие на 2009 г. на почти всички пазари и този ръст постепенно се води до по-голямо увеличение на капиталовите стойности.

Пазарът на наеми също отчита положителна промяна в настроенията, въпреки че наемите на бизнес имоти продължават да се понижават в повечето държави.

Перспективата за страни като Бразилия и Китай е особено положителна, като респондентите прогнозират увеличение на наемите.

Броят на сделките с бизнес имоти е нараснал в повечето страни, като начело са Перу, Бразилия и Сингапур. С ниски лихви и относително висока доходност инвеститорите са продължили да считат бизнес имотите за привлекателна предложение, коментират от института.

В САЩ броят на сделките нараства за първи път от три години.

„Латинска Америка и Азия все още водят възстановяването при бизнес имотите, въпреки че има някои признаци, че подобрението се разпространява и в други региони на света“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на Rics, пред вестник Independent.

„Показателно е, че има възстановяване и на американския пазар, където евтините имоти започнаха да привличат инвеститорите за първи път от три години. Въпреки това в голяма част от развития свят предстои да бъде преодоляно едно предизвикателство – надвисналия дълг в публичния сектор.“

От института описват поврата на британския пазар като „забележителен“, допълвайки, че компаниите за имоти не са губили време и са се възползвали от по-евтините цени.

По-малко добри новини идват от икономиките, които бяха тежко засегнати по време на рецесията. Обединените арабски емирства, Ирландия, Гърция и Испания са сред основните пазари, където капиталовите стойности продължават да се понижават и оценителите очакват наемите да падат с ускоряващ се темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още