IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон остава номер 1 за търговските вериги в света

Общо 56% от 294 търговски вериги присъстват в британската столица, втори е Дубай с 55%

17:56 | 29.04.10 г.
Лондон остава номер 1 за търговските вериги в света

Лондон остава топ дестинацията за търговските вериги в световен мащаб, сочи проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитирано от Property Week. В британската столица присъстват 56% от 294 търговски вериги, участвали в проучването, представено днес на конференцията на Международния съвет на търговските центрове в Прага.

Въпреки това обаче Дубай, който е на второ място с дял от 55% от всички вериги, привлича марки с по-бързи темпове.

През 2009 г. увеличението на броя търговци, които са навлезли на британския пазар, е било 0,7%, което е равно на две компании, сочи проучването. Същевременно ръстът за Дубай е 8,2%, или 24 нови вериги.

На трето място е Париж с дял от 46% от всички анкетирани търговци.

Други градове, които напредват значително в класацията, са Шанхай (от 12-то на 8-мо място), Риад (от 25-то на 14-то), Джеда, (от 26-то на 15-то) и Кувейт (от 28-мо на 17-то).

Според проучването търговските вериги от всички сектори са продължили световната си експанзия през миналата година, макар и с по-бавни темпове в сравнение с по-рано. През 2008 г. анкетираните компании са увеличили глобалното си присъствие с 12%, докато през 2009 г. това увеличение се е забавило до 4%.

Развиващите се пазари продължават да бъдат привлекателни за веригите заради средносрочните си перспективи за ръст и по-малкия брой вериги, присъстващи на тях, сочи още проучването.

Бариера обаче остава наличността на подходящи имоти, посочват от компанията, като допълват, че „предстои да видим дали сегашното забавяне на новите проекти ще ограничи възможностите за експанзия на веригите в идните няколко години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още