IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Годишната инфлация при британските жилища стигна 10,5%

Това е първото двуцифрено годишно увеличение на цените на жилищния пазар за последните близо две години

10:04 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Годишната инфлация при британските жилища стигна 10,5%

Годишната инфлация при цените на британските жилища се ускори до 10,5% през април, като за това допринасят до голяма степен занижените ценови нива отпреди година, когато пазарът на недвижими имоти в страната стигна най-ниската си точка от началото на ипотечната криза в края на 2007 г.

Стойността на годишното увеличение на цените на жилищата във Великобритания за последно е била двуцифрена през юни 2007 г. Въпреки силния скок ценовите нива все още са с 10% под пиковите си нива от октомври 2007 г., става ясно от данните на ипотечния кредитор Nationwide Building Society.

Той е един от най-големите участници на ипотечния пазар във Великобритания, а изчисляваният от него индекс на цените на жилищата е един от най-важните ориентири за състоянието на пазара на имоти. Той следи продажните цени на жилищата, закупени с ипотеки, отпуснати от Nationwide.

Жилищата са поскъпнали с 1% на месечна база през април, като средната цена на типичен жилищен имот на Острова възлиза на 167 802 паунда в сравнение със 164 519 паунда през март. В рамките на мандата на правителството на Гордън Браун (от май 2005 г. до април 2010 г.) цените са се вдигнали с 6,7 на сто, което е по-малко от инфлацията за същия период, която възлиза на 13,5 на сто.

В рамките на последните три месеца жилищата във Великобритания са поскъпнали с 1,1%, което е по-малко в сравнение с инфлацията от 1,5% за тримесечния период преди това. Тази стойност е по-точен ориентир за тенденциите на пазара на имоти, защото изключва случайни колебания в цените.

Сравнението на цените на тримесечна база отчете своя пик от 3,7% за трети месеца до края на септември 2009 г.

Жилищният пазар във Великобритания може да пострада през следващия месец заради несигурността относно резултата от предстоящите на 6 май парламентарни избори. Последните социологически проучвания показаха, че нито управляващата лейбъристка, нито опозиционната консервативна партия, ще успеят да си осигурят мнозинство в парламента.

Британската лира поевтинява с 0,1% срещу долара днес и към 9:55 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5191 долара за лира. Британското правителство очаква растеж на икономиката на страната между 1,0% и 1,5% през тази година и още 3,0-3,5% за следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още