IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зимният сън на пазара на офис наеми в София приключва към юни

Според консултанти най-активно офиси ще търсят компаниите от сектора на информационните технологии и аутсорсинга на бизнес процеси

15:50 | 27.04.10 г.
Зимният сън на пазара на офис наеми в София приключва към юни

Повече сделки за наем на офиси в София през втората половина на годината очакват консултанти.

„След дълъг период на ниска активност вече се усещат признаци на възстановяване на пазара на офис площи. Очакваме пазарът да поеме положителна посока през втората половина на 2010 г. Раздвижването ще се изразява в наличието на повече сделки на привлекателни наемни нива и условия”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове” в българското подразделение на Colliers International.

Според Славчев глобалните сливания ще предизвикат търсене в офис сегмента в София, а най-активните компании и в бъдеще ще останат тези от сектора на информационните технологии и аутсорсинга на бизнес процеси.

Експертите очакват нивата на наемите на офис площи у нас да се стабилизират. Спадът при офертните наемни цени през първите три месеца на 2010 г. е с 1,1 евро/кв. м до около 11 евро/кв. м, като той следва тенденцията към обща стабилизация на наемите в периферията на столицата през втората половина на 2009 г., сочи проучване на компанията.

В изследването са разгледани 15-те най-големи завършени офис проекта в столицата към края на март 2010 г. Проектите са с обща площ от близо 300 хил. кв.м и формират почти една трета от общите офис площи в София.

Вследствие на предприетата политика по отношение на наемните условия от някои от 15-те най-големи проекта се забеляза увеличаване на заетостта. Проучването сочи, че наемодателите предпочитат да предлагат гъвкави решения като стъпаловидни наеми, определени периоди, освободени от наем, поемане на разходите по преместване и др., за да отговорят на пазарните изисквания.

Въпреки това търсенето на офис площи през първото тримесечие е останало относително слабо, като нетните усвоени офис площи при „Топ 15” възлизат на малко под 2 хил. кв. м. Като цяло новите договори за наем, подписани от 15-те проекта през тримесечието, показват, че пазарът се възползва от благоприятните условия за наем и през следващото тримесечие могат да се очакват по-високи нива на запълняемост.

Проучването потвърждава правилото на пазара на имоти „локацията на първо място”. Новопоявили се проекти, разположени на по-неблагоприятни локации, продължават да се борят за клиенти в контекста на слабо активния и изгоден за наемателите пазар. От друга страна, утвърдени проекти на пазара продължават да държат почти 100% запълняемост.

Данните обхващат 15 офис проекта в София, като най-големите от тях са Бизнес Парк София (114 хил. кв.м), Интерпред - Световен търговски център (25 хил. кв. м) и София бизнес център – Хюндай Център (20 хил. кв. м). Най-малкият е Porsche Business Center (7800 кв. м).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още