IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчитат 140% ръст в инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ

Инвестициите в региона достигнаха 600 млн. евро през тримесечието, генерирани от 29 сделки

12:16 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат 140% ръст в инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ

Обемът от сделки с имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчете ръст от 140% през първото тримесечие в сравнение с преди година, което показва повишеното доверие на инвеститорите и увеличената ликвидност в инвестиционния сектор в региона, сочи нов доклад.

Според доклад на CB Richard Ellis (CBRE) инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ са били на стойност 600 млн. евро, генерирани от 29 сделки. Този обем е с около 55% по-нисък в сравнение с последното тримесечие на 2009 г., което е отражение на традиционен инвестиционен спад в началото на годината.

Общо за Европа инвестициите надхвърлиха 19 млрд. евро през първото тримесечие, съобщиха по-рано от компанията.

Погледът на институционалните инвеститори в ЦИЕ остава прикован върху първокласните имоти в столичните градове на страните от Централна Европа. Слабото предлагане на качествени активи в тези пазари продължава да ограничава обема, въпреки че базата от инвеститори в Полша и Чехия се увеличава значително, казват от компанията. Активността остава ограничена в Югоизточна Европа и Украйна, които до голяма степен остават извън обсега на опортюнистичните покупки на активите с по-ниско качество.

Въпреки ниския брой на сделките по-голямата част от сделките с проблемни активи бе осъществена в Русия. Над половината от общия инвестиционен обем в Русия през тримесечието бе генериран от проблемни активи. Обемът на този тип сделки в останалата част от ЦИЕ остана сравнително нисък.

Местните купувачи продължиха да бъдат активни по-скоро на регионалните пазари, където те представляваха 70% от общия обем, в сравнение с 30% в столиците.

Докато инвеститорите в столиците се насочват главно към по-нискорисковите продукти, които могат имат способността да генерират приходи, много от инвеститорите на регионалните пазари целят да генерират възвръщаемост от покупки на активи, които в момента могат да добият на по-ниски цени на пазари, които познават.

Първокласните активи в някои от пазарите в региона отчетоха продължаващо свиване на доходността – тенденция, която започна още през втората половина на 2009 г. Въпреки че реалната стойност на доходността от първокласните активи в региона остава предимно хипотетична, редицата преговори, които се водят в момент, както и високият интерес към ограниченото предлагане на някои видове продукти на отделни пазари като търговските центрове във Варшава, Будапеща и Букурещ доведоха до свиване на доходността с 25 базисни пункта на тези пазари.

На останалите пазари свиването остава ограничено като тенденция и е характерно главно за активите с много високо качество. Спредът в доходността на второстепенните активи продължава да се покачва на повечето пазари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още