IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мини селищата на Tesco събудиха опасения, че веригата става твърде силна

Критици на жилищните проекти на веригата предупреждават, че тя ще разполага с повече лична информация за клиентите си от правителството

15:23 | 26.04.10 г.
Мини селищата на Tesco събудиха опасения, че веригата става твърде силна

Решението на най-голямата британска верига супермаркети – Tesco, да навлезе в жилищния сектор може да й даде възможност да използва пазарната си сила, за да “доминира” в икономиката, предупреждават експерти, цитирани от Telegraph.

Tesco има планове да построи четири “мини-селища” в югоизточната част на Англия като част от стратегия за диверсификация извън търговията на дребно.

Търговската верига, която миналата седмица обяви рекордна печалба в размер на 3,4 млрд. паунда, планира също серия от по-малки смесени проекти в жилищния, търговския и развлекателния сектор в Ипсуич и в североизточната част на страната.

Плановете предвиждат в близост до обекти на Tesco да бъдат построени десетки жилища, като от компанията изчисляват, че това ще доведе до създаването на до 1000 нови работни места.

Критици обаче предупреждават, че експанзията на веригата можа да я направи твърде могъща и призоват органите за защита на конкуренцията да разследват нейната “затягаща се хватка“ върху британската икономика.

Някои твърдят, че веригата, която е най-големият частен работодател на Острова, ще разполага с повече лична информация за клиентите си от правителството.

Повдига се въпросът за възможността клиент на Tesco да купи или наеме жилище чрез нейните услуги в сектора на посредничеството с недвижимости, да получи ипотека от банковото й подразделение и да пазарува от магазините с кредитна карта.

“Има усещане, че те се възползват от пазарната си власт, за да доминират някои аспекти от икономиката”, коментира Джош Риан-Колинс от анализаторската фондация New Economics Foundation пред The Times.

“Има нужда от финансово по-достъпни жилища, но в ходовете на Tesco има опасност. Ако отпуснат ипотеката, ако са брокер на имоти, ако издават кредитни карти, ако ви продават къща, накрая ще разполагат с повече лична информация за вас от правителството.”

Твърди се, че веригата се възползва от затрудненията на обикновените компании за жилищно строителство при получаването на банково финансиране, което принуди някои предприемачи да построят по-малки проекти от предвидените поради липса на средства.

Намеренията на Tesco получиха подкрепа миналия месец, когато местните власти одобриха плана й да построи 200 жилища, гараж за автобуси и ледена пързалка в южен квартал на Лондон. Следващият месец пък се очаква одобрение за 400 жилища, начално училище, хотел и парк в Източен Лондон.

Планирани са и други “мини-селища” в Дартфорд в графство Кент и Улуич в Югоизточен Лондон. Компанията вече има построени апартаменти в близост до магазините си на две места в Лондон.

От Tesco отхвърлят идеята, че веригата би злоупотребила с властта си или би предприела „събиране на информация”.

Говорител на компанията посочва, че твърденията, че строят “мини селища” „отиват твърде далеч”.

“Честно казано, не виждам как строителството на проекти със смесено предназначение, което създава работни места и е полезно за местната общност, има нещо общо със събирането на информация“, казва той.

“Чрез тези проекти сме в състояние да инвестираме и да създаваме работни места в райони, в които много други предприемачи не могат и не искат.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още