IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в имоти сменят фокуса към континентална Европа

Инвеститорите ще търсят по-висока доходност в Европа в сравнение с Великобритания през следващите години

13:56 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите в имоти сменят фокуса към континентална Европа

Растящите стойности на бизнес имотите във Великобритания карат инвеститорите в имоти в Европа да променят фокуса си към континентална Европа, където възвръщаемостта от имотите е по-висока, смятат експерти.

„Откриваме много по-интересни възможности на континента“, коментира, цитиран от Ройтерс, Иън Глийсън, директор Инвестиции в CB Richard Ellis Investors. „Въпреки че Великобритания все още предлага възможности, цените там са по-малко атрактивни в сравнение с преди година.“

Стойностите на бизнес имотите във Великобритания се покачиха с 13% от юли 2009 г. насам с възстановяването на пазара след двугодишен спад, въпреки че наемният пазар е все още слаб, като средните нива на наемите продължават да се понижават, пише изданието.

По думите на Бен Стърлинг, управляващ директор на Aviva Investors, оценка на компанията предвижда, че доходността от бизнес имоти в континентална Европа ще бъде средно около 7,5% между 2010 и 2015 г., в сравнение с очакваните 8,5% за Великобритания.

„На фона на това Великобритания изглежда привлекателна по отношение на възвръщаемост, въпреки че голяма част от стойността във Великобритания ще дойде в рамките на тази година и очакваме, че нормата на възвръщаемост да става по-атрактивна за в бъдеще“, казва Стърлинг.

И от двете компании смятат, че пазарите на имоти във Франция и Германия ще бъдат много атрактивни, като Aviva смятат, че такива ще бъдат и други западноевропейски пазари като скандинавските пазари, Белгия, Холандия, Люксембург и др.

Стърлинг отбелязва, че съществуват опасения, свързани с кредитни проблеми на някои „маргинални“ пазари като Испания и Ирландия.

По-различно е мнението на изпълнителния директор на Land Securities Франсис Салуей, който казва, че офис пазарът в Лондон все още предлага добър потенциал за ръст, тъй като предприемачите не са довели до свръхзастрояване както в началото на 2000-те години.

„Лондон е глобален град, много компании не обслужват Нюкасъл и Манчестър, те обслужват Сингапур, Хонконг и Ню Йорк“, казва той, добавяйки, че компаниите в Лондон продължават да планират своята експанзия в съответствие с глобалния ръст.

Миналия ноември Land Securities обяви планове да стартира три нови проекта в района Уест Енд в Лондон през тази година, които ще бъдат завършени през 2012 и 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още