IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар на Острова губи инерция преди изборите

Цените на жилищата в Англия и Уелс се повишиха с 0,2% на месечна през април

10:37 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар на Острова губи инерция преди изборите

Пазарът на недвижими имоти във Великобритания продължи да губи инерция с наближаването на парламентарните избори в страната, които ще се проведат следващата седмица.

Цените на жилищата в Англия и Уелс забавиха още повече темпа на нарастване, като се повишиха с 0,2 на сто през април в сравнение с предходния месец, когато се увеличиха с 0,3% на месечна база. Това показа ежемесечният анализ на компанията за проучване на пазара на недвижими имоти Hometrack, цитиран от Ройтерс.

Неяснотата около това дали лейбъристката или опозиционната консервативна партия ще успее да си осигури мнозинство в парламента след изборите на 6 май на фона на анемичния ръст на британската икономика, рекордния бюджетен дефицит и високата безработица в страната, дестабилизираха и пазара на жилища през последните месеци.

Най-много през април, с 0,6%, поскъпват имотите в Лондон, докато цените на жилищата в останалите региони на страната остават почти без промяна или отчитат анемичен месечен ръст от 0,1 на сто.

В сравнение с април 2009 г., когато пазарът на имоти на Острова стигна най-ниската си точка, цените на жилищата са се увеличили с 1,8%, което е най-високото им темпо на ръст за последните повече от две години.

Според Hometrack броят на офертите за продан са се увеличили с 3,7% на месечна база през април, а това е повече от увеличението от 1% на новите запитвания за покупката на жилище.

От компанията уточняват, че задаващите се избори карат много купувачи да отложат покупката на жилище, като за трети пореден месец броят на новите купувачи расте по-бавно от този на новите продавачи.

За продажбата на едно жилище са нужни средно 8,3 седмици, а от началото на тази година балансът между търсене и предлагане е започнал да се обръща в полза на купувачите, показва още анализът на Hometrack.

Към 10:30 ч. българско време британската лира поскъпва силно с 0,7% спрямо долара и двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5482 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още