IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия затяга режима за покупки на имоти от чужденци

Временно пребиваващите в страната ще трябва да получат одобрение от държавата за покупката на имот в Австралия и ще трябва да го продадат, когато напуснат страната

10:11 | 24.04.10 г.
Австралия затяга режима за покупки на имоти от чужденци

Австралия ще затегне правилата за чуждестранни инвестиции в имоти и ще въведе глоби, за да наложи промените с цел да няма натиск върху жилищната наличност за местните жители.

Временно пребиваващите граждани в страната ще трябва да искат одобрение от Борда за чуждестранни инвестиции (FIRB), за да купят имот в Австралия и ще трябва да го продадат, когато напуснат страната, съобщи зам.- финансовият министър на страната Ник Шери, цитиран от Bloomberg.

Целта е „работещите семейства да не бъдат избутани ценово от собствените им жилища”, коментира днес в Канбера премиерът Кевин Ръд, цитиран от пресцентъра на кабинета.

Финансовият министър на страната Уейн Суон облекчи ограниченията за чужденци в края на 2008 г., като ги улесни да купуват имоти, без да е нужно разрешение от правителството. Бързо растящите жилищни цени, които се повишиха с над 10% миналата година, бяха сред причините централната банка на Австралия да вдигне основния лихвен процент този месец за пети път от шест срещи.

“Чуждестраните купувачи могат да изиграят важна роля в подкрепа на развитието на нови имоти, което се отдават под наем“, коментира Арон Гадиел, изпълнителен директор на Urban Taskforce Australia, организация, която представлява строителни предпримачи и инвеститори. “Предвид това, че недостигът на жилища в национален мащаб достига 200 хил., би трябвало да приветстваме всякакви инвестиции от чуждестранни граждани или бизнес, които засилват предлагането на новопостроени жилища.”

Липсата на жилищно предлагане е основният проблем за финансовата достъпност на имотите, обяснява Гадиел.

“Искаме да сме сигурни, че чуждестранни спекуланти няма да вдигнат цените за австралийците, които искат да си купят дом, първия си дом, и смятаме, че това е правилният курс на действия“, каза още Ръд, за когото предстоят избори в рамките на една година.

Австралия ще подкрепи промените с прилагането на мерки, сред които и граждански глоби. Сред тях са и принудителни продажби на имоти, които са закупени чрез нарушение на новия инвестиционен режим, казва Шери.

Временно пребиваващите ще бъдат задължени да започнат строителство върху закупен незастроен терен в рамките на две години след сделката или или да го продадат, посочва още той.

По-строгите правила ще важат също и за хората със студентски визи.

Средната продажна цена на къщи и апартаменти, продадени в периода между 1 януари и 29 март тази година, е 407 228 австралийски долара (378 хил. щатски), което е увеличение от 18% на годишна база, по данни на агенцията Century21.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още