IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекулативните покупки се завръщат на пазара на жилища у нас

Жилищата в страната едва ли ще поскъпнат преди последното тримесечие на 2010 г., смятат брокери

14:32 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулативните покупки се завръщат на пазара на жилища у нас

С понижението на цените на жилищата у нас и появата на все по-голям брой изгодни оферти за продажба, пазарът, който бе замрял през по-голямата част от миналата година, започна да се съживява през първите три месеца на 2010 г.

Данни на „Адрес недвижими имоти” сочат, че най-голям интерес привличат малките по площ апартаменти ново строителство на цена до 25 хил. евро.

С тези първи признаци на повишена активност на пазара, макар и с бавни темпове, започна да се завръща и интересът от страна на спекулативните играчи, което експертите оценяват като положителен сигнал за пазара.

Разнообразието от фактори, които влияят на пазара на жилищни имоти в България, бе предпоставка и за разнообразие при групите пазарни участници през първото тримесечие на годината, казват от компанията.

Обособиха се две основни групи от купувачи. Първата от тях е тази на купувачите между 25 и 30-годишна възраст, които използваха ипотечен кредит за покупка на апартамент, за да придобият имот в периода на ниски цени. Другата група купувачи е тази на 40-50-годишните, инвестиционно настроените играчи. Завръщането на този частично спекулативен интерес е добър знак за бъдещето на пазара на недвижими имоти, особено ако се запази във времето. Нарастването на броя на тези сделки ще осигури на сектора динамиката, от която се нуждае.

Сред тези, които купуват първи дом, преобладават служителите на компании в сектора на информационните технологии, където доходите се запазват въпреки кризата, както и банковите служители, които имат преференциални условия за финансиране. Благодарение на активността на първите през тримесечието са сключени и сделки на високи нива – 100 хил. –120 хил. евро. Не са единични и сделки на студенти, за които родителите купуват жилища.

Сънародниците ни, които работят извън граница, се появяват плахо на пазара имоти у нас, привлечени от ниските цени и насърчени от първите признаци за излизане от кризата, които се наблюдават в Европа.

Спадът на пазара на наеми обаче продължи да бъде сериозен и през периода станахме свидетели на голям брой сделки на изключително ниски нива, казват от компанията. За пример се дават сделка за жилище с площ от около 75 кв. м в центъра на столицата за 210 евро месечно и сделка за 1,8 евро на кв. м за тухлен апартамент в Овча купел. Помещение с площ от 120 кв.м., предназначено за кафене пък, е отдадено на атрактивната цена от 600 евро. Близо 50 кв.м. в района на Докторската градина се наемат за едва 100 евро, а двустаен апартамент до Медицинска академия е отдаден за 180 евро.

Предоговарянето на нивата властваше и на пазара на наеми през тримесечието. Онези наемодатели, които се опитаха да задържат първоначално оферираните цени, които не отговаряха на очакванията на наемателите, не успяха да сключат сделка и жилищата им останаха празни. Пример за тази тенденция е отдаването на мезонет с площ от 110 кв. м в района на Оборище. Той бе първоначално офериран за 500 евро, но впоследствие цената започна да пада и сделка бе сключена на 350 евро месечен наем, посочват от компанията.

Във Варна атрактивните цени бяха причина за сключването на над 90% от сделките. Голяма част от продавачите отстъпиха от твърде високите първоначално оферирани цени. Пример за това е тухлено жилище в кв. Левски, продадено за 70 хил. евро при първоначална цена 120 хил. евро - отстъпка от над 40%. Най-търсеният наем в морската столица пък е около 200 евро, като обикновено за тази сума може да се наеме тухлен имот между 55 и 65 кв. м.

Прогнозата на компанията е, че тенденция към плахо и символично поскъпване на имотите може да започне да се усеща едва през третото, дори четвъртото тримесечие на 2010 г. „Това ще се случи единствено и само при условие, че икономическата ситуация в България се подобри и се появи всеобщо усещане за стабилност на доходите.”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на “Адрес”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още