IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад в търсенето на гаражи, паркоместа остават непродадени в новите блокове

У нас липсва предлагане на апартаменти с бонус паркомясто

09:19 | 23.04.10 г.
Спад в търсенето на гаражи, паркоместа остават непродадени в новите блокове

Има доста непродадени паркоместа в новите блокове - най-вече заради това, че купувачите са решили да спестят този допълнителен разход, коментираха от Бългериан Пропертис за Investor.bg. Същевременно липсва предлагане на апартаменти с бонус паркомясто. И когато става дума за суми от порядъка на стойността на пълно обзавеждане на апартамент, хората избират обзавеждането пред паркирането, обясниха от агенцията.

По данни на компанията цените на паркоместата в общи гаражи в блоковете в София започват от около 7000 евро, а цените на единични гаражи със самостоятелен излаз към улица достигат и до 15-20 000 евро, но сделки с такъв тип гаражи липсват. Ако се купуват гаражи, преобладават покупки на паркоместа в общи гаражни пространства.

Търсенето на гаражи и паркоместа е спаднало спрямо нивата отпреди настъпването на кризата и купувачите купуват гараж, само ако наистина им е необходим, отчитат брокерите. Търсенето е концентрирано предимно в районите на големите градове, където има затруднения с паркирането - централните части и в местата, които попадат в зони за платено паркиране.

Търсене на гаражи под наем, особено в центъра и сините зони има - почти всички гаражи в тези зони се ползват.

Имаше идея да бъде ограничена продажбата на гараж - да може да става само заедно с продажбата на апартамент, за да се гарантира, че собствениците на апартаменти ще имат къде да паркират, но това остана само идея, коментираха още от агенцията. Към момента гаражите се водят като самостоятелен недвижим имот и могат свободно да бъдат продавани или отдавани под наем, както и да се променя предназначението им, ако отговарят на определените за целта характеристики.

Две трети паркират автомобила си пред блока или възможно най-близо

Същевременно около две трети от участниците в онлайн анкета на Investor.bg (67%) паркират автомобила си пред блока (жилището си) или възможно най-близо.

С гаражна клетка разполагат 16% от участниците, а 9% ползват общ паркинг за кооперацията. 4 на сто от анкетираните са посочили, че живеят в „синя зона“ и заплащат такса, 3 на сто държат автомобила си на охраняем паркинг и само 1% - на платено паркомясто.

Участие в анкетата са взели 1453 потребители на сайта през март и първата половина на април.

По отношение на плащането за паркиране на жителите, които попадат в синя зона в София, много малък процент от хората могат да се възползват от това да платят 70-80 лв. годишна винетка за паркиране в синята зона, където живеят, тъй като това предложение е валидно само за до 1 кола на апартамент, като условието е колата да е на лично име на човека, който е по постоянен адрес, коментираха още от агенцията.

Това автоматично елиминира ползвателите на фирмени автомобили или автомобили на лизинг. За паркиране на лизингов автомобил е необходимо от лизинговата компания да впишат точно името на физическото лице, което изплаща колата, за да може то да ползва винетка за паркиране в синя зона. Така дори и да са собственици на апартаменти, попадащи в район с платено паркиране, хората, които имат служебни или лизингови автомобили, не могат да ползват тази възможност, посочиха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още