IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия откри нова телевизионна кула на мястото на разрушената през 1999

Кулата е с височина 204,5 м и е по-висока с един метър от старата

17:31 | 22.04.10 г.
Новата кула. Източник: beograd.rs
Новата кула. Източник: beograd.rs

В сряда беше официално открита новата телевизионна кула на хълма Авала до Белград, съобщи пресцентърът на сръбското правителство. Кулата е построена на същото място, където се издигаше старата кула, преди да бъде разрушена от бомбардировките на НАТО през 1999 г.

Кулата е с височина 204,5 м и е по-висока с един метър от старата. Построена е чрез инициативата на държавната Радио-телевизия Сърбия, Асоциацията на сръбските журналисти и подкрепата на много граждани.

„Кулата Авала е построена в трудно време. Това е първият държавен проект с подобно значение“, коментира министърът на околната среда и пространственото планиране на страната Оливер Дулич.

Строителството на кулата е продължило три години, като приключи през ноември 2009 г., а разрешително за екплоатация е издадено през февруари.

Кампанията за изграждането на кулата беше подкрепена от над 500 известни личности и политици.

Кулата е проектирана да издържа на земетресения от 9,2 степен по скалата на Меркали. Горната част на антената е направена от пожароустойчиви материали. За строителството са използвани общо 5 хил. куб. м бетон и 500 т стомана.

На височина от 120 м има ресторант с площ 100 кв. м, а на 124-ия метър се намира платформа за наблюдения, до която се достига с два асансьора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още