IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България с най-голям спад в наемите на бизнес имоти в ЕС

Наемите при търговските площи у нас са паднали с 44% за една година

17:06 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
България с най-голям спад в наемите на бизнес имоти в ЕС

Наемите на бизнес имотите в България са отчели най-голям спад в сравнение с останалите пазари на територията на Европейския съюз (ЕС), сочи нов доклад.

Проучване на консултантската компания Cushman&Wakefield, предоставено на Investor.bg, сравнява развитието в сегмента на бизнес имотите в 26 европейски пазара.

Според него страната ни отчита най-голям спад в наемите и в трите сектора на бизнес имотите към март на годишна база.

Най-значително е понижението при търговските площи, където наемите са паднали с 43,8% през март спрямо година по-рано. Следват Словакия със спад от 40% и Ирландия с 27,6%.

Офис наемите у нас са паднали с 28,8% за периода, като в това отношение следва Ирландия с понижение от 25,5% и Румъния с 15,6%. От пазарите извън ЕС, водеща е Русия с понижение от 19%.

Значителен спад са отчели и наемите на индустриалните площи у нас – 25%. Ирландия отново следва на втора позиция в сегмента с понижение от 20%, а Испания е на трето – с 9,2%.

Доходността в повечето сегменти в България остава най-висока за ЕС, като за някои видови имоти тя е сравнима с тази в Русия. При търговските центрове в България доходността е 9,5%, а за офис площите – 10,5%.

На фона на спадовете у нас пазарът на бизнес имотите в по-развитите икономики започва да се стабилизира, като темповете на понижение се забавят, а стойността на някои видове имоти започва да се покачва.

На голяма част от пазарите, включени в проучването на компанията, наемните нива започват да се стабилизират, като във Великобритания и Турция тенденцията е в посока нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още