IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разликата между наем и покупка на жилище в САЩ се топи

Животът под наем остава значително по-евтин в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сиатъл, Сан Диего, Сан Франциско и Сан Хосе в Калифорния

11:32 | 21.04.10 г.
Разликата между наем и покупка на жилище в САЩ се топи

Разликата между разходите за покупка и за наем на жилищен имот в САЩ се е стеснила до нивото, на което е била през 1993 г., сочи проучване на Marcus & Millichap Real Estate Investment Services по поръчка на Associated Press.

Проучването сравнява наемите и цените на жилищата в 45 големи американски града и стига до извода, че разликата между месечната ипотечна вноска за жилище с медианна цена и медианния наем се е понижила до едва 256 долара. За последен път тя е била приблизително толкова малка през 1993 г., когато е паднала до 264 долара.

Анализаторите са стигнали до тази стойност чрез използване на медианните жилищни цени за последните три месеца на 2009 г., като са приели 10% първоначална вноска за 30-годишна ипотека с фиксирана лихва от 5,07%. Взети са предвид също застраховка на ипотеката, но не и разходи за ремонт или данъчни облекчения.

Разликата е най-малка в тежко засегнати от кризата жилищни пазари като Детройт, Лас Вегас, Атланта, Кливланд, Индианаполис и Орландо.

Животът под наем остава значително по-евтин в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сиатъл, Сан Диего, Сан Франциско и Сан Хосе в Калифорния.

„Статистически погледнато, моментът е прекрасен за покупка. Психологически, потребителите не смятат, че това е така“, коментират от Marcus & Millichap.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още