IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Китай предлагат апартаменти-капсули като решение на жилищния проблем

Малки стаи с размери едва 2,4 метра дължина, почти 2 м височина и 1,2 м широчина се предлагат под наем в покрайнините на Пекин

15:44 | 19.04.10 г.
В Китай предлагат апартаменти-капсули като решение на жилищния проблем

В Китай измислиха нов начин да предложат жилище на младите хора в условията на поскъпващ пазар на имоти. Малки стаи, наречени „капсули“, с размери едва 2,4 метра дължина, почти 2 м височина и 1,2 м широчина, се предлагат под наем в покрайнините на Пекин за еквивалента на 20 паунда на месец, пише британският Telegraph.

Жилищните цени в 70-те най-големи града в Китай са нараснали със 11,7% на годишна база през март, най-голямото увеличение от близо пет години, според данни на китайското статистическо бюро.

Апартаментите, всеки от които е оборудван с легло и бюро, са собственост на 78-годишният пенсиониран инженер Хуан Жъсин.

„Дори Яо Мин (китайски баскетболист) може да се настани тук“, шегува се Хуан Жъсин, докато показва новите си имоти. Той се надява те да отговорят на нуждите на растящия брой китайци, които не могат да си позволят жилище.

Хуан Жъсин обяснява, че „капсулите“ са насочени към студенти и пътуващи работници, които се тъпчат в общи спални помещения в предградията на големите градове.

„Открих, че има случаи шестима студенти да живеят в стая с три легла и с площ, по-малка от 10 кв. м. Идеята ми беше да им помогна да живеят много по-удобно“, обяснява той.

Новината за жилищните капсули привлече вниманието, голяма част от него под формата на критики, на интернет потребителите.

Според анкета на един от водещите китайски портали – Sina.com, над половината от респондентите вярват, че капсулите апартаменти ще станат популярни в Китай.

Междувременно първият наемател на капсула на Хуан Жъсин – 25-годишната Джан Ци, вече се е настанила и е доволна, че пести пари, след като преди е плащала еквивалента на 80 паунда на месец при заплата от около 350 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още