IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на офертните цени на британските имоти през април

По-голямото търсене през пролетта е накарало продавачите да вдигнат значително цената на предлаганите от тях жилища

11:37 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на офертните цени на британските имоти през април

По-голямото търсене от страна на купувачите на пазара на недвижими имоти във Великобритания през пролетта е накарало продавачите да вдигнат значително цената на предлаганите от тях жилища.

Средната офертна цена на жилище се увеличава с 2,6% спрямо март до 235 512 лири. Това е най-силният месечен ръст за април през последните три години, съгласно данните на най-големия британски сайт за продажбата на имоти Rightmove.

Индексът на цените на жилищата на Rightmove е един от водещите индикатори за тенденциите на пазара на труда в Англия и Уелс. Лондон продължава да бъде лидер по поскъпване с 1% месечен ръст на цените през април. На годишна база жилищата в страната са поскъпнали с 6 на сто.

През март цените на жилищните имоти в страната се повишиха с 0,1% на месечна и 5,3% на годишна база.

Тенденциите на пазара на жилища са надежден ориентир за състоянието на икономиката на една страна, защото отразяват много добре нагласите на потребителите относно икономиката и бъдещите им доходи.

Особеното за ценовия индекс на Rightmove е, че той отразява офертните цени на жилищата, които обаче могат да се различават съществено от ценовите нива, на които се сключват сделките в действителност.

Броят на новите продавачи, които в началото на годината бяха обезсърчени от твърде студеното време в страната, се увеличава значително през април, а броят на непродадените имоти на един агент нараства до 68, което е най-високото ниво от октомври миналата година.

Това, заедно с притесненията относно резултатите от предстоящите на 6 май парламентарни избори, може да доведе до застой на пазара на имоти и дори да понижи цените на жилищата, прогнозират експертите на Rightmove.

Други два важни показателя за пазара на имоти във Великобритания - индексите на цените на жилищата на ипотечните кредитори Halifax и Nationwide, показаха, че годишната инфлация на пазара на имоти през март се засилва значително и достига съответно 5% и 9%.

Курсът на британската лира спрямо щатския долар се понижава силно с 1% по време на днешната валутна сесия и към 11:25 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5235 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още