IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15% спад в наемите на апартаменти, отдавани на хотелски принцип в София

При имотите, запазили наемните си нива от началото на кризата, се предлагат други отстъпки като удължен престой

15:56 | 16.04.10 г.
До 15% спад в наемите на апартаменти, отдавани на хотелски принцип в София

Обикновено жилищата, закупени с инвестиционна цел, се отдават под наем за дълъг период от време и така носят регулярен доход на своите притежатели. Друга възможност за оползотворяване на необитавания апартамент е отдаването му за кратък период от време на принципа, на който се настаняват гостите на един хотел.

Наемите на тези апартаменти в София са най-разнообразни и се движат между 30 и 120 евро на вечер. Спрямо началото на кризата не се наблюдава рязка промяна в цените, посочват пред Investor.bg агенции, предлагащи настаняване от този вид.

Според едни от тях цените се запазват на същите нива. По думите им рискът от понижаване на цената се изразява не само в по-малко приходи, но и в създаване на усещане за по-малка стойност на имота, водещо до липса на грижа за него и изяви на вандализъм. Други агенции пък посочват, че има леко понижение в наемите, а в случаите, в които цената не е намалена, се предлагат друг вид отстъпки като удължен период на престой. Според трета група налице е спад в цените и той възлиза на 10-15% спрямо началото на кризата.

Търсенето на апартаменти за кратък наем се е задържало на предкризисните си нива, като са известни и епизоди, в които клиентите са били по-малко, коментират някои от специалистите. Според други с кризата ползването на услугата значително намалява, като най-сериозно е свиването в търсенето от страна на чужденците.

Около 60% от гостите на апартаменти от хотелски тип са българи на бизнес пътувания, а по време на празниците наемателите са предимно семейства с постоянно местоживеене в чужбина, коментират от Marrinella Apartments. Предимството е, че е по-евтино от хотел, позволява повече самостоятелност, уединеност, възможност за посрещане на гости и приготвяне на храна – неща, които в хотелите биха се плащали допълнително, казват от Art Agentur Kolev.

Голяма част от апартаментите, купени преди кризата с цел препродажба, в момента се отдават под наем на хотелски принцип, с което се обяснява и голямото предлагане в сектора, посочват от Marrinella. С всяка изминала година собствениците, които искат да печелят по този начин от имотите си, непрекъснато се увеличават, смятат от Markela. Има и случаи обаче, в които те се отказват от този вид сделки и се осланят с цел по-голяма предвидимост на доходите си на дългосрочно отдаване под наем.

Според една част от анкетираните предлагането на апартаменти на хотелски принцип няма да се разраства повече. Друга обаче е на мнение, че броят на тези апартаменти ще се увеличи и това ще предопредели спад в тарифите. По отношение на търсенето агенциите очакват, че все повече туристи ще се ориентират към този тип настаняване.

Сред перспективите трябва да намери място и решението на един ключов проблем в сектора - ниското ниво на доверие и високата степен на предпазливост от страна на наемателите, породени от предишен неприятен опит или от непознаването на услугата.

По наблюдения на Marrinella oколо 30% от клиентите са учудени, когато установяват, че реалният вид на апартамента отговаря на дистанционното му представяне, което вероятно се дължи на това, че преди са били лъгани. Върху предлагащите настаняване лежи отговорността да убедят клиентите си, че няма от какво да се страхуват. Това може да се постигне с публикуване на много снимки на апартамента, посочването на телефон и най-вече адрес на фирмата, която го предлага, обясняват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още