IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фонд за имоти на Goldman изгубил 98 цента от всеки долар от капитала си

Инвестиционният фонд Whitehall Street International е изгубил почти всичкия си капитал заради лоши сделки в САЩ, Германия и Япония

12:09 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд за имоти на Goldman изгубил 98 цента от всеки долар от капитала си

Фондът за инвестиции в имоти Whitehall Street International, основен акционер в който е американската банка Goldman Sachs, e изгубил почти всичкия си капитал заради лоши сделки в сектора на недвижимите имоти в САЩ, Германия и Япония.

Към края на 2009 година средствата на фонда са се стопили до едва 30 млн. долара, което представлява счетоводна загуба от цели 98 цента за всеки долар капитал, показва докладът за дейността, предава FT.

Goldman Sachs е имал позиция от 436 млн. долара във фонда, което е допринесло за сериозната загуба на банката от сектора на недвижимите имоти през миналата година. Отчетът на финансовата институция показа, че е претърпяна загуба от 1,76 млрд. долара заради инвестиции в имоти, припомня вестникът.

Новината за представянето на Whitehall е поредният знак за проблемите в сектора на недвижимите имоти и по-специално за фондовете, опериращи с големи пасиви. По-рано тази седмица стана ясно, че един от фондовете на Morgan Stanley вероятно ще изгуби 2/3 от възлизащия на 8,8 долара капитал, с който е разполагал.

В документите на Whitehall се признава, че лошите резултати „отразяват негативното влияние на инвестициите на ливъридж на пазар, където се наблюдава значителен спад в оценката на активите“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още