IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един фонд с имоти у нас обект на евентуално придобиване

Atlas Estates, който има офис сграда в София, получи предложение за придобиване

15:17 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Още един фонд с имоти у нас обект на евентуално придобиване

Инвестиционният фонд за имоти Atlas Estates Ltd стана поредната компания сред листнатите на Лондонската борса и развиващи дейност в Източна Европа и в частност у нас, която получи предложение за придобиване.

В съобщение на фонда до борсата се казва, че той е получил оферта за придобиване, която може да доведе до изкупуване на акциите на компанията на цена от 90 пенса на акция.

Предложената цената е значително по-ниска от нетната стойност на активите, изчислена на единична акция, която компанията обяви в средата на миналия месец. Според финансовия отчет за 2009 г. към края на миналата година Atlas Estates Ltd има нетна стойност на активите от 2,42 евро на акция, което бе понижение спрямо 3,68 евро на акция година по-рано.

Цената на предложението е с 58% по-ниска в сравнение със стойността от края на декември 2009 г. За сравнение, цената в края на борсовата търговия вчера обаче бе 92 пенса на акция, повишавайки се от 86 пенса в началото на деня.

Предложението е направено от страна на един от съществуващите акционери на фонда, чието име не се споменава.

През декември 2008 г. Atlas Estates Ltd предложи на своите акционери да гласуват делистване от алтернативния сегмент на борсата – AIM. С това компанията щеше да остане да се търгува единствено на Варшавската фондова борса, където също е листната. За да бъде прието предложението обаче, то трябваше да е подкрепено поне от 75% от акционерите, в сравнение със 71%, които гласуваха в полза на него.

Atlas Estates има портфолио от около 20 имота в различни страни в Централна и Източна Европа, включително и у нас. В края на юни миналата година от фонда съобщиха за Investor.bg, че търсят възможности за продажбата на единствения си актив у нас – офис сградата Atlas House (преди BSR Center) на бул. „Тотлебен“ в центъра на столицата. Фондът придоби сградата през 2007 г. от BSR Europe за 7,3 млн. евро.

Редица други фондове на AIM станаха обект на придобивания през последната година. Преди година британският милиардер Джо Луис придоби контрол над фонда за инвестиции на пазара на имоти у нас Bulgarian Property Developments (BPD) след кампания по придобиването, продължила повече от година.

Друг фонд, Carpathian PLC, вече близо две години обмисля частична или цялостна продажба на компанията, на дял от нейния капитал, както и на отделни активи. В края на март той обяви продажбата на два проекта в Румъния.

Фондът Equest Balkan Properties plc (EBP), който имаше значително портфолио от инвестиции в България, Румъния и Сърбия, пък предприе мащабна кампания по продажба на активите си през цялата 2009 г. Последната сделка за продажбата на проект от смесен тип в Румъния бе обявена на 30 декември миналата година. Също така компанията преструктурира акционерния си състав, като в компанията влязоха нови собственици.

Друг фонд е Bulgarian Land Development (BLD), който в средата на миналата година обяви, че смята да се делистне от Лондонската борса, но впоследствие отложи тези планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още