IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Принудителните отнемания на имоти в САЩ отбелязаха рекорд

От RealtyTrac очакват броят на отнетите имоти да надхвърли 1 млн. до края на тази година

10:58 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Принудителните отнемания на имоти в САЩ отбелязаха рекорд

Просрочените ипотеки в САЩ нараснаха с 16% на годишна база през първото тримесечие на тази година и със 7% в сравнение с предходното, а принудителните отнемания на жилища стигнаха рекордно високо ниво, предаде Bloomberg. 

Принудителните отнемания продължават да бъдат една от най-големите заплахи за възстановяването на жилищния пазар в САЩ, след като банките засилиха действията срещу собственици на имоти, които не успяват да извършат плащанията по своята ипотека или се намира в неустойка.

Общо 932 234 жилища, или едно на всеки 138 домакинства в САЩ, са получили известие за възбрана на имота, аукцион или принудително отнемане през първите три месеца на тази година, защото закъсняват с изплащането на месечните вноски по своя заем.

Това показа последното проучване на сайта за недвижими имоти RealtyTrac, като само в рамките на март просрочените ипотеки се увеличават с 8% на месечна база до 367 056, което е най-високата им месечна стойност, откакто статистиката започва да се води в началото на 2005 г.

Това показва, че, въпреки подкрепата на американското правителство, състоянието на жилищния пазар в страната остава нестабилно.

Безработните собственици на имоти, както и тези, които дължат повече по своята ипотека, отколкото е пазарната цена на имота им, страдат най-много от принудителните отнемания. Безработицата в САЩ за март бе на ниво от 9,7% за трети пореден месец.

През последното тримесечие на 2009 г. повече от една пета от ипотекираните имоти в САЩ са били с по-голям размер на ипотеката, отколкото е пазарната им стойност.

Принудителните отнемания на имоти се увеличават с 35% на годишна база през първото тримесечие до близо 258 хил., което е рекордна стойност и е с 9% над нивата от предходните три месеца.

Заплануваните аукциони за продажбата на отнети имоти също отбелязват рекордна стойност от над 396 хил. за първите три месеца на тази година.

За 14-то поредно тримесечие най-много са възбраните на имоти в Невада, които са четири пъти повече в сравнение със средното за страната ниво. Аризона се нарежда на второ място, следвана от Флорида, Калифорния и Юта.

Анализаторите на RealtyTrac очакват броят на отнетите имоти да надхвърли 1 млн. до края на годината, а този на просрочените ипотечни заеми да нарасне до 4 млн.

Намаляването на просрочените ипотечни заеми и на принудителните отнемания на имоти е един от най-надеждните знаци за стабилизирането на пазара на жилища, който е в сърцето на най-голямата икономика на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още