IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 1,9 млн. американци ще изгубят жилищата си тази година

Време е да изтрезнеем по въпросите на необслужваните ипотеки, призова американски конгресмен

16:30 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Около 1,9 млн. американци ще изгубят жилищата си тази година

Банки и собственици на ипотеки в САЩ трябва да започнат да гледат по-реалистично на това как може да бъде разхлабена хватката на необслужваните кредити, която все по-силно стяга жилищния пазар и икономиката в страната. За това призова ръководителят на комисията за контрол на програмата за изкупуване на проблемни активи в американския Конгрес Елизабет Уорън, цитирана от CNBC.

В борбата си с този проблем правителството е хвърлило над 700 млрд. долара, но за момента е постигнат съвсем минимален напредък. Причината за това била, че и двете страни по проблемните кредити не са достатъчно активни в процеса на преодоляване на трудностите.

Средствата са заделени за преструктуриране на съществуващи кредити, за да не се стига до ситуация, в която те да се превърнат в лоши. За момента обаче планът не работи добре, като са усвоени съвсем малко средства по него.

„Трябва да изтрезнеем и да си кажем – виж, време е да станем реалисти“, заяви Уорън. „Време е банките да започнат да гледат реалистично на стойността на ипотеките, време е да се погледне реалистично на отписването на част от главницата по дълговете“, призова тя.

Ангажиментите обаче не са само от страната на банките, тъй като и длъжниците по ипотеки, които струват повече от стойността на имотите, трябва да погледнат реалността.

„Някои от вас би трябвало да останат в домовете си, но други просто може да не пасват на жилищата, които обитават и ще трябва да се изнесат. В крайна сметка тези жилища трябва да се върнат на пазара, за да отидат в ръцете на хора, които могат да си ги позволят“, заявява Уорън.

„С други думи – трябва да осъзнаем проблема, да се справим с него, да приемем загубите и да започнем да изграждаме икономиката отново на стабилна основа“, коментира тя.

Според прогнозите на Уорън около 1,9 млн. американци ще загубят домовете си през тази година, което е ръст с около 200 хил. спрямо миналата година. Тя определя ситуацията като „негативна спирала“, при която отнемането на жилища сваля цените на имотите, което води до задълбочаване на ценовия спад.

„Имаме проблем. Той продължава да расте“, категорична е Уорън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още