IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фонд за имоти на Morgan Stanley изправен пред загуба за над 5 млрд. долара

Загубите са сериозно предизвикателство за компанията, която се опитва да съживи бизнеса с имоти

11:23 | 14.04.10 г.
Фонд за имоти на Morgan Stanley изправен пред загуба за над 5 млрд. долара

Американският финансов гигант Morgan Stanley съобщи на инвеститорите в негов фонд за недвижими имоти на стойност 8,8 млрд. долара, че фондът може да загуби близо две трети от парите си заради неуспешни инвестиции в имоти, сочат документи, анализирани от Wall Street Journal.

Това вероятно ще бъде най-голямата доларова загуба – 5,4 млрд. долара – в историята на дяловите инвестиции в недвижими имоти, пише изданието.

През последните 20 години подразделението за имоти на Morgan Stanley беше сред най-големите купувачи на имоти в цял свят, като е сключило сделки за около 174 млрд. долара от 1991 г. насам, предимно със средства, привлечени от инвестиционни фондове, фондове на колежи и чуждестранни инвеститори.

Загубите идват от инвестиции в имоти като централата на Европейската централна банка във Франкфурт, голям строителен проект в Токио, хотели от веригата InterContinental в Европа и други.

Загубата е огромно предизвикателство за компанията, която се опитва да съживи бизнеса си с имоти – Morgan Stanley Real Estate Funds (Msref).

Компанията върна на длъжност Оуен Томас, който помогна за създаването на Msref, като шеф на бизнеса с имоти и привлече ветерана в сектора Джон Клоп да оглави бизнеса с имоти в Северна и Южна Америка.

Неуспешните инвестиции, направени от фонда за 8,8 млрд. долара - Msref VI International, продължават да спъват Morgan Stanley в опитите да го освободи от сложни сделки по цял свят. В много случаи компанията не може да се откаже от потъващи инвестиции, защото фондът е направил гаранции за милиарди.

Сега Morgan Stanley преговаря с кредиторите да се намалят задълженията на фонда, лихвените плащания и други разходи.

В допълнение към трудностите, икономическата криза и големите загуби при имотите изплашиха някои от ключовите инвеститори в Msref, което затрудни набирането на средства. Компанията опита да привлече 10 млрд. долара за нов фонд - Msref VII Global, но това се оказа трудно. В крайна сметка са привлечени около половината средства от първоначалната цел за Msref VII, по информация от запознати източници.

От Morgan Stanley са отказали коментар на загубите, като са подчертали дългосрочния ангажимент на компанията към инвестициите в имоти.

Междувременно Msref VII напредва със сделки за търговски центрове във Великобритания и САЩ.

Възвръщаемостта от Msref VI пък все още може да се подобри, ако глобалната икономика се възстанови по-бързо от очакванията.

Евентуалният успех или провал на Morgan Stanley в опита за съживяване на бизнеса ще помогне да се определи дали фондовете за дялови инвестиции, управлявани от инвестиционни банки, ще играят също толкова голяма роля в сектора на имотите през предстоящото десетилетие, както през последните две.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още