IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска компания може да инвестира в земеделски проекти в Източна Европа

В момента компанията проучва предложения за инвестиции в Румъния

14:15 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска компания може да инвестира в земеделски проекти в Източна Европа

Базираната в Саудитска Арабия земеделско-инвестиционна компания Agroinvest се очаква да получи разрешение от регулаторния орган в страната за привличане на около 2 млрд. саудитски риала (533 млн. долара) за чуждестранни и местни инвестиции в земеделие, обяви председателят на компанията Усама ал-Курди.

Инвестиционната стратегия на компанията предвижда проучване на редица пазари по света, за които се смята, че предлагат потенциал за растеж. Част от капиталите може да бъдат насочени и към някои от земеделските пазари в Източна Европа, съобщава Ройтерс.

По думите на Курди в момента компанията проучва редица предложения за инвестиции, едно от които касае пазара в Румъния. Наред с него са и предложения в Австралия, Сенегал, Туркменистан и Виетнам.

Според него чуждестранните инвестиции ще представляват около 60% от капитала, като останалите 40% ще бъдат насочени към местния пазар.

Компанията ще започне да обявява конкретните си планове за чуждестранни инвестиции, след като получи официално разрешение от регулаторите за старт на дейността си, което се очаква „в рамките на осем до десет седмици“.

В момента в най-напреднал етап се намират плановете на компанията относно пазара в Саудитска Арабия, където тя планира да инвестира във ферма за скариди, птицеферма и в оранжерии.

Наред с чуждестранни инвестиции, които ще включват производство на ориз, зърнени култури, маслодайни растения и соя, компанията смята да инвестира и в зърнени силози, както и във фондове с експозиция към земеделски инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още