IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна инфлация на жилищния пазар на Острова за последните две години

Цените на жилищата вървят нагоре през март, докато индустриалният сектор се разраства през февруари

12:02 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна инфлация на жилищния пазар на Острова за последните две години

Жилищата във Великобритания са поскъпнали с 5,2% в сравнение с ценовите нива от март 2009 г., след като през декември цените им отчетоха първия си положителен ръст на годишна база за последните две години. Годишната инфлация на жилищния пазар през март е най-голямата от декември 2007 г.

В рамките на изминалия месец цените на жилищата са се вдигнали с 1,1% и така компенсират до голяма степен спада от 1,6% на месечна база, отчетен през февруари.

Това показа ежемесечният доклад на един от най-големите ипотечни кредитори в страната – Halifax Bank of Scotland. Новината изненада пазарните анализатори, които очакваха имотите да поскъпнат два пъти по-малко през март.

Средната цена на жилищата, които са закупени с ипотечни заеми, отпуснати от банката Halifax, е 168 521 лири през март. Това е с 9,1% над най-ниската точка на пазара на недвижими имоти, която е била през април миналата година, според доклада на ипотечния кредитор.

През първите три месеца на годината цените са нараснали с 0,6% в сравнение с последното тримесечие на 2009 г, когато отчетоха ръст от 3,6% на тримесечна база.

Броят на обявените за продан имоти се е увеличил през последния месец и това е намалило още повече дисбаланса между търсенето и предлагането на пазара. Според Halifax студеното време в началото на тази година е намалило значително активността от страна на купувачите.

Добрите икономически данни за Великобритания от днес показаха още, че индустриалният сектор отчита силен ръст през февруари. Индексът, който следи производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, се повишава два пъти повече от очакваното с 1% на месечна база. Това е третият му ръст за последните четири месеца.

Данните на Националното статистическо бюро показаха още, че фабричното производство на свой ред се увеличава с 1,3% при очакван месечен ръст от 0,7 на сто. Тенденциите в промишлеността са водещ индикатор за състоянието на икономиката, защото производственият сектор реагира бързо на върховете и спадовете в бизнес цикъла.

Към 11:50 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5190 долара, като лирата поевтинява с 0,3% от началото на днешната валутна сесия.

В 14:00 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Английската централна банка за април, като според анализатори основният лихвен процент в страната ще остане 0,5%, а програмата за увеличаване на ликвидността в икономиката чрез изкупуване на финансови активи няма да се увеличава от сегашните си 200 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още